ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΑΣΚΗΣΗΣ ΖΕΝ ΜΕ ΤΟΝ BERND BENDER 8−10.11.2019

«Η ΜΕΛΕΤΗ ΤΟΥ ΖΕΝ
ΕΙΝΑΙ Η ΜΕΛΕΤΗ ΤΟΥ ΕΑΥΤΟΥ»

«Η μελέτη του Ζεν είναι η μελέτη του εαυτού» είναι η πιο γνωστή διδασκαλία του Dogen Zenji, ιδρυτή του Soto-Zen τον 13ο αιώνα.

Ολόκληρο το απόσπασμα είναι:

«Η μελέτη του Ζεν είναι η μελέτη του εαυτού. Η μελέτη του εαυτού είναι η λήθη του εαυτού. Η λήθη του εαυτού είναι να φωτίζεσαι από μυριάδες πράγματα. Αυτή η φώτιση δεν αφήνει κανένα ίχνος πίσω, και αυτό το μη- ίχνος συνεχίζεται παντού».

Κατά τη διάρκεια αυτού του Σαββατοκύριακου θα μελετήσουμε τον εαυτό μας στο κάθισμα του zazen (διαλογισμός).

Θα προσπαθήσουμε να καταλάβουμε πώς, αυτή η πρακτική του καθίσματος, είναι από μόνη της η λήθη του εαυτού, είναι η φώτιση. Αλλά το Ζεν δεν περιορίζεται στον καθιστό διαλογισμό. Το Ζεν λειτουργεί επίσης με τις αρχές (ηθική συμπεριφορά) και τις τελετές. Θα εξετάσουμε αυτές τις πρακτικές και θα διερευνήσουμε συζητώντας το όφελος τους για την καθημερινότητά μας.

Η συνάντηση άσκησης στο Ζεν είναι ανοιχτή σε όλους – δεν απαιτείται πρότερη εμπειρία στον διαλογισμό ή γνώση στις Βουδιστικές διδασκαλίες. Ο Μπερντ θα μιλήσει στα αγγλικά και αν χρειαστεί θα υπάρχει μετάφραση στα ελληνικά.
Οι αρχάριοι θα λάβουν μια λεπτομερή εισαγωγή διαλογισμού το βράδυ της Παρασκευής.

Υποτροφίες για μειωμένη συνεισφορά διατίθενται από το Zen Center Athens. Σε αυτή την περίπτωση, γράψτε ή μιλήστε σε εμάς. Παρακαλώ εγγραφείτε στέλνοντας ένα email στο: [email protected]

ΓΙΑ ΤΟΝ BERND BENDER
Ο Μπερντ Μπέντερ ασκείται στο Ζεν από το 1987 . Το 1994 πήγε στο Σαν Φρανσίσκο Ζεν Σέντερ όπου ενβάθυνε στις σπουδές και την πρακτική του. Έλαβε τη μετάβαση του Ντάρμα (εξουσιοδότηση διδασκαλίας) από τον Dairyu Michael Wenger και συνδέθηκε με την γενεαλογία της παράδοσης του Σότο-Ζεν. Το 2012 μετακόμισε στο Βερολίνο όπου προσφέρει την πρακτική του Ζεν, διδάσκει και δίνει διαλέξεις πάνω στον διαλογισμό και την Βουδιστική σκέψη, συνοδεύοντας έτσι τους ανθρώπους στο πνευματικό τους μονοπάτι. Επισκέπτεται συχνά την Αθήνα και στηρίζει τους ασκούμενους στην πρακτική του Ζεν. Ο Μπέρντ σπούδασε φιλολογία και φιλοσοφία στη Φρανκφούρτη και στο Berkeley. http://www.akazienzendo.de/en