ZEN Center Athens

To Zen Center γεννήθηκε ως ιδέα από την προσωπική επιθυμία του Κωνσταντίνου Σγουμπόπουλου να υπάρχει και στην Ελλάδα ένα κέντρο που θα φιλοξενεί, θα διδάσκει και θα μοιράζεται την τεράστια παράδοση του ΖΕΝ και τη φιλοσοφία των πολεμικών τεχνών για όποιον ενδιαφέρεται να εμβαθύνει σε αυτές.

«Mετά από μία μακρά προσωπική πορεία που ξεκίνησε από τη βαθιά μελέτη της τέχνης του Tae Kwon Do και ακολούθησε του ΖΕΝ, αποφάσισα ότι επιθυμώ να υπάρχει στην Ελλάδα η δυνατότητα πρακτικής μιας παράδοσης που είναι ακόμη ζωντανή, που αφορά τον σημερινό άνθρωπο και δεν είναι καθόλου δογματική.
Το ΖΕΝ, παρότι αποτελεί παρακλάδι του βουδισμού, δεν είναι απαραίτητο να ασκηθεί ως θρησκεία και δεν είναι δόγμα. Είναι ουσιαστικά μια πρακτική που αλλάζει τον άνθρωπο.’Ετσι, όποιος έχει την ανάγκη και είναι έτοιμος να τη γνωρίσει δεν θα χρειάζεται πια να πηγαίνει στην Κίνα και στην Ιαπωνία».

Το Zen Center, μέσα από τις τέχνες και πρακτικές που φιλοξενεί, στοχεύει αφενός στην απόκτηση καλύτερης υγείας και ευρωστίας και αφετέρου στην ανάπτυξη ανθρωπίνων αρετών όπως των αυτοσεβασμού, αλληλοσεβασμού, σθένους, φιλευσπλαχνίας, τιμιότητας, ευθυκρισίας, διαμορφώνοντας με τον τρόπο αυτό χαρακτήρες ικανούς να συμπορευθούν αρμονικά και δημιουργικά με τους συνανθρώπους τους.
Για την επίτευξη των παραπάνω στόχων, απαιτείται επιμονή και πειθαρχημένη άσκηση σε ένα ευχάριστο περιβάλλον.

Το Zen Center δεν έχει κερδοσκοπικό χαρακτήρα και οι σκοποί τoυ είναι κοινωφελείς και πολιτιστικοί. Βασικός και κυρίαρχος στόχος είναι η διδασκαλία των πρακτικών ανατολικής φιλοσοφίας (διαλογισμός, πολεμικές τέχνες, yoga), οι οποίες αφορούν όλες τις διαστάσεις της ανθρώπινης ζωής και επηρεάζουν την εξέλιξη του ατόμου μέσω της ανάπτυξης της αυτογνωσίας και της αυτοπειθαρχίας. Πιστεύει ότι η ανάπτυξη του πνεύματος μέσω της σωματικής άσκησης, της καλλιέργειας της φιλοσοφικής γνώσης και του διαλογισμού πλάθει ανθρώπους πιο ολοκληρωμένους διανοητικά και πνευματικά και πιο έτοιμους να λειτουργήσουν υπεύθυνα και δημιουργικά μέσα στο κοινωνικό σύνολο. Ιδιαιτέρως σπουδαία είναι η συμβολή των έμπειρων Δασκάλων της κάθε τέχνης-ζωής, πράγμα πολύτιμο και σπάνιο να βρει κάποιος. Σημαντική θεωρείται και η ανάπτυξη των δεσμών, η διάδοση του πνεύματος αλληλεγγύης και η καλλιέργεια των σχέσεων μεταξύ των μελών, φίλων της εταιρείας, με άλλους παρεμφερείς οργανισμούς καθώς και με μορφωτικούς, πνευματικούς και πολιτιστικούς συλλόγους.

Ο μακροχρόνιος στόχος αφορά τελικά και στην πνευματική και πολιτισμική ανάπτυξη της κοινωνίας επιδιώκοντας την αποκατάσταση της αγάπης και αδελφοσύνης μεταξύ των ανθρώπων ανεξαρτήτως φύλου, εθνικότητας, θρησκείας και κοινωνικής τάξης.

ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΤΕ: Το Κέντρο Ζεν δεν αποτελεί μία κερδοσκοπική επιχείρηση, αλλά έναν χώρο αναζήτησης. Τα μέλη, οι εξασκούμενοι αλλά και οι επισκέπτες του, ασκούνται από ενδιαφέρον και αγάπη προς τις παραδοσιακές τέχνες,
η δε εξάσκηση σε αυτές δεν αποτελεί ένα forum ανοιχτής συζήτησης.
Ο δάσκαλος διδάσκει, ο ασκούμενος ασκείται, μαθαίνει και ανακαλύπτει τον Δρόμο, Do. Τίποτε λιγότερο, τίποτε περισσότερο.

To σύμβολο του Κέντρου, το Ensō, σημαίνει στα ιαπωνικά «κύκλος» και αποτελεί ένα concept ισχυρά συνδεδεμένο με το ZEN. Το Ensō είναι ένα από τα πιο συνήθη αντικείμενα της ιαπωνικής καλλιγραφίας παρότι αποτελεί σύμβολο και όχι χαρακτήρα. Συμβολίζει την απόλυτη διαφώτιση, την ισχύ, την κομψότητα, το σύμπαν και το κενό – από μόνο του μπορεί να συμβολίσει την ίδια την ιαπωνική αισθητική. Σαν «έκφραση της στιγμής» λογίζεται συχνά και ως φόρμα μινιμαλιστικής εξπρεσιονιστικής τέχνης.