IAIDO

Το Iaido αποτελεί μία μοναδική ιαπωνική πολεμική τέχνη, με τις ρίζες της κατ’ ευθείαν στην εποχή των πολεμιστών σαμουράι. Και ως τέτοια διατηρεί αναλλοίωτο το πνεύμα του Budo, η διατήρηση του οποίου αποτελεί και τον στόχο της εξάσκησης μας.

Στο Iaido ο ασκούμενος ασκείται στο πώς να ξιφουλκεί αστραπιαία και να αντεπιτίθεται άμεσα όταν βρίσκεται απειλούμενος από έναν ή και περισσότερους αντιπάλους οπλισμένους επίσης με ξίφος.

Τo Iaido, παράλληλα με το Kendo, αποτελούν, συναφείς μεν, διακριτές δε, μορφές έκφρασης της Ατραπού του Ξίφους και ως τέτοια η εξάσκηση σε αυτό δεν περιορίζεται μόνο στην απλή εκμάθηση τεχνικών μάχης η την φυσική άσκηση. Μέσα από την επίμονη εξάσκηση, σφυρηλατείται το πνεύμα, ανακαλύπτεται ο εαυτός μας και τα συναισθήματα μας, γινόμαστε καλύτερα άτομα στην κοινωνία.

Σύμφωνα με την παράδοση, έλκει την καταγωγή του από τον Hayashizaki Jinsuke Shigenobu, (1542-1621) ο οποίος ανέπτυξε την τέχνη του, μετά από θεϊκή έμπνευση και την ονόμασε Muso Shiden Jushin Ryu Batto jutsu. Στην πορεία του χρόνου, η τέχνη εμφανίζεται με διάφορα ονόματα όπως batto jutsu, iai-nuki κ.α., ενώ η σημερινή της ονομασία, Iaido καθιερώνεται κατά την διάρκεια της δεκαετίας 1930 από τον διακεκριμένο δάσκαλο Nakayama Hakudo, (1873-1958). Κατά τη διάρκεια των αιώνων αναπτύχθηκαν διάφορες ryuha –σχολές έκφρασης της τέχνης- κυριότερες των οποίων είναι οι Muso Jikiden Eishin Ryu, Muso Shinden Ryu, Tamiya Ryu, Mugai ryu, Hoki ryu, Jushin ryu κ.α. οι οποίες σήμερα χαρακτηρίζονται με τη γενική ονομασία koryu – η λέξη χρησιμοποιείται ως χαρακτηρισμός για κάθε «παλιά σχολή» των κλασσικών ιαπωνικών τεχνών.

Εξάσκηση στο Iaido

Δομή της εξάσκησης

Η εξάσκηση στο Iaido συνίσταται στην εκτέλεση kata, τυποποιημένων ασκήσεων με προδιαγεγραμμένη δομή και εξέλιξη.

H βασική δομή ενός κάτα αποτελείται από τέσσερα μέρη:

  • Nukitsuke: ξιφούλκηση και κόψιμο κρατώντας το ξίφος με το ένα χέρι,
  • Kiritsuke: αποφασιστικό κόψιμο κρατώντας το ξίφος με τα δύο χέρια,
  • Chiburui: αποτίναξη και καθαρισμός του αίματος από την λάμα, και
  • Noto: επαναφορά του ξίφους στην θήκη.

Σ’ αυτό το βασικό πλαίσιο εμφανίζονται διάφορες παραλλαγές όπως, απόκρουση μιας επίθεσης και ακολούθως κόψιμο του αντιπάλου, κτύπημα του αντιπάλου με την λαβή του ξίφους πριν την ξιφούλκηση, αντιμετώπιση δύο, τριών ή τεσσάρων αντιπάλων κ.α.

Αρχικά, ο ασκούμενος μαθαίνει την εθιμοτυπία της τέχνης και του dojo,του χώρου άσκησης. Μόνο τότε θα μπορέσει να ασχοληθεί σοβαρά με την Ατραπό του Ξίφους και να χρησιμοποιεί σωστά το ξίφος, iaito η boken. Ακολούθως η άσκηση και αφομοίωση των Kihon –βασικές ασκήσεις- αποτελεί το κλειδί για τη δημιουργία σωστής τεχνικής βάσης στη χρήση του Ιαπωνικού ξίφους. Στη συνέχεια ο ασκούμενος διδάσκεται και ασκείται στα kata του Zen Nihon Kendo Renmei Iaido (παλαιότερη ονομασία Seittei Iai), το οποίο και αποτελεί τη βάση της εξάσκησης. Και αργότερα, όταν έχει αποκτήσει τις απαραίτητες βάσεις, προχωρά στην πιο ενδελεχή εξάσκηση με τη μελέτη της παραδοσιακής σχολής Koryu, η οποία ακολουθείται στο dojo στο οποίο ασκείται. Σε προχωρημένο στάδιο εξάσκηση και στα πλαίσια του Koryu, εκτελούνται kumitachi, κάτα με αντίπαλο, καθώς και tameshigiri, κόψιμο κατάλληλων στόχων με χρήση shinken, αληθινής λεπίδας.

ZNKR Iaido

Συνιστά τη βάση της εξάσκησης στο dojo του Zen Center. Αποτελείται από 12 kata, μέσα από την εξάσκηση των οποίων ο ασκούμενος λαμβάνει τις απαραίτητες βάσεις και προετοιμάζεται για μία πλέον ενδελεχή εξάσκηση σε μία Koryu, παραδοσιακή σχολή.

*** Για μία λεπτομερή αναφορά της δημιουργίας και εξέλιξης του ZNKR Iaido πατήστε ΕΔΩ. Για να κατεβάσετε το επίσημο εγχειρίδιο του ZNKR Iaido, στα ελληνικά (ανεπίσημη μετάφραση), πιέστε ΕΔΩ.

Muso Jikiden Eishin Ryu:

Αποτελεί μία από τις πλέον διαδεδομένες ryuha -παραδοσιακές σχολές- του Ιαπωνικού ξίφους. Προέρχεται κατευθείαν από τη διδασκαλία του ιδρυτή της τέχνης, του Hayashizaki Jinsuke Shigenobu και το όνομα της σημαίνει «Αυθεντική & αδιασπαστη διδασκαλία, από δάσκαλο σε μαθητή, της γραμμής Eishin», από το όνομα του 7ου soke (πατριάρχη) της σχολής, Hasegawa Eishin. Η διδασκαλία περιλαμβάνει τρία επίπεδα εξάσκησης, Shoden, με 11 kata, Chuden, με 10 kata και Okuden, με 21 kata. Επιπροσθέτως, σε προχωρημένο επίπεδο περιλαμβάνoνται δύο σειρές ιδιαίτερων kata, Bangai no Bu και Hayanuki καθώς και δύο, τουλάχιστον, σειρές kata με αντίπαλο, Tachi Uchi no Κurai και Tsumiai no Κurai.

*** Για μία αναλυτική παρουσίαση του Muso Jikiden Eishin Ryu πατήστε ΕΔΩ.

Ενδυμασία και εξοπλισμός

Κατά την εξάσκηση φέρεται hakama (πολύ φαρδύ παντελόνι) και keikogi (φαρδύ σακάκι). Δεν υπάρχει κανόνας σχετικά με το χρώμα της ενδυμασίας, είθισται η χακάμα να είναι μπλε, μαύρη ή λευκή και το κεϊκόγκι σε χρώμα που να συνδυάζεται με αυτή. Μία κατάλληλη ζώνη iai obi φοριέται κάτω από τα κορδόνια, himo, της hakama και εξυπηρετεί στο να διατηρεί το ξίφος στη θέση του. Συμπλήρωμα της εμφάνισης είναι το zeken, υφασμάτινο «ταμπελάκι», το οποίο τοποθετείται στο αριστερό μέρος του στήθους και αναφέρει το όνομα του ασκουμένου, την πόλη ή περιοχή και ενδεχομένως και το dojo που ανήκει.

Αρχικά για την εξάσκηση, χρησιμοποιείται μια ξύλινη απομίμηση ξίφους, το bokken/bokuto και ακολούθως χρησιμοποείται iaito, μεταλλική απομίμηση κατασκευασμένη από κράματα αλουμινίου ενώ για τους πλέον έμπειρους ασκούμενους, το shinken, αληθινή λεπίδα.

Ο ΔΑΣΚΑΛΟΣ – Sensei

Ο sensei –Δάσκαλος- του Iaido στο Zen Center είναι ο Σπύρος Γ. Δροσουλάκης, Iaido 5 dan, Kendo 3 dan, Karate Shotokan 4 dan, μαθητής του Oda Katsuo sensei, Iaido hanshi 8 dan, Kendo kyoshi 7 dan, από την Shizuoka, Japan.
Ξεκίνησε την πορεία του στο Budo το 1981, με την εξάσκηση στο Shotokan Karate. Ασκείται στο Iaido από το 2000 και στο Kendo από το 2006. Έχει επίσης, για μικρό διάστημα, ασκηθεί στο Aikido. Είναι ο ιδρυτής και επικεφαλής sensei του Furyu Dojo Athens (2002), όπου επίσης διδάσκει Iaido & Kendo. Τέλος μέσα από την εξάσκηση του στις Πολεμικές Τέχνες έχει αναπτύξει ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την Ιαπωνική κουλτούρα και τέχνες γενικότερα.