YOGA

Η λέξη yoga προέρχεται από την σανσκριτική γλώσσα (αρχαία Ινδικά) και σημαίνει ένωση. Η yoga είναι μια πνευματική επιστήμη που προάγει μέσα από την φιλοσοφία και τις πρακτικές της, την ποιότητα στη ζωή του ανθρώπου, αυτό που αποκαλούσαν οι αρχαίοι Έλληνες “Ευ ζην”.

Η συστηματική άσκηση στην yoga δίνει την κατανόηση ότι σώμα, νους και πνεύμα είναι αδιαίρετα και αλληλεπιδρούμενα.

Οπότε η νοητική και σωματική υγεία (νους υγιής εν σώματι υγιή) δίνει στον ασκούμενο την ευκαιρία να έχει ένα προσωπικό βίωμα που τον οδηγεί στην εμπειρία του ποιος πραγματικά είναι, αυτό που έχει λεχθεί και ως “γνώθι σαυτόν”.

Ο άνθρωπος ενδείκνυται να ασκείται στην yoga με ολιστικό τρόπο έτσι ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες του στο σώμα και στον νου. Μέσω της άσκησης στις τεχνικές της Hatha yoga (asana, pranayama, mudra, bandha) επιτυγχάνεται ευλυγισία και αυξημένη ζωτικότητα, αρμονική λειτουργία των συστημάτων (ενδοκρινικό, νευρικό, κυκλοφορικό, λεμφικό κλπ.), αποβολή των τοξινών, εξισορρόπηση των δύο ημισφαιρίων του εγκεφάλου, νευρομυϊκός συντονισμός κ.α.

Η Raja yoga είναι ο κλάδος που περιλαμβάνει τεχνικές εσωτερικής παρατήρησης, διαλογισμού και χαλάρωσης και εισάγει τον ασκούμενο στην καλλιέργεια εσωτερικών ποιοτήτων (yamas – niyamas). Η άσκηση στην Raja yoga εξαγνίζει τον νου και καλλιεργεί την εσωτερική αταραξία. Επίσης βοηθάει στην αναγνώριση και αξιοποίηση του δυναμικού του ανθρώπου έτσι ώστε να καλυφθούν και να επιτευχθούν οι προσωπικές ανάγκες και στόχοι.

Ο κάθε ένας από εμάς μπορεί να ασκηθεί στην yoga ανεξάρτητα από την ηλικία, το φύλο και την κουλτούρα του. Από τα μικρά παιδιά έως τους ηλικιωμένους, όλοι μπορούν να αναζητήσουν και να βρουν την πηγή της χαράς και της γαλήνης μέσα τους που είναι ανεξάρτητη από τις εξωτερικές περιστάσεις και συνθήκες.

“Η ψυχή που κινείται μέσα στον κόσμο
των αισθήσεων κι ωστόσο κρατά
τις αισθήσεις σε αρμονία…βρίσκει
την ανάπαυση μέσα στην γαλήνη.”
Μπάγκαβαντ Γκίτα

Θεόδωρος Χιώτης

Ο Θεόδωρος Χιώτης γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Το 1995 ξεκίνησε η άσκηση και η μελέτη του στη γιόγκα στο σύστημα της Σατυανάντα γιόγκα με την καθοδήγηση της Σουάμι Σιβαμούρτι Σαρασουάτι.

Το 2000 παρακολούθησε και ολοκλήρωσε επιτυχώς το προπτυχιακό πρόγραμμα “Σπουδές στην γιόγκα 1” καθώς και την “Εκπαίδευση Εισηγητών Γιόγκα” στο Σατυανάντασραμ Ελλάδος. Συνεχίζει την εκπαίδευση του παρακολουθώντας εξειδικευμένα σεμινάρια σε πολλούς τομείς της γιόγκα με διακεκριμένους δασκάλους, όπως η Swami Sivamurti Saraswati , η Swami Vedanta Saraswati , o Jean Claude Garnier, η Diane Long κ.α.

Διδάσκει από το 2001, έχει καθοδηγήσει σεμινάρια για μαθητές και δασκάλους της γιόγκα και συνεχίζει να εκπαιδεύεται και να εμβαθύνει στη γιόγκα με την καθοδήγηση των δασκάλων του. Από το 1998 συνθέτει και τραγουδάει κίρταν. Το κίρταν ανήκει στον κλάδο της γιόγκα του ήχου (νάντα γιόγκα) και της γιόγκα της καρδιάς (μπάκτι γιόγκα) και πρόκειται για ένα αποτελεσματικό εργαλείο έκφρασης και σύνδεσης με τον Εαυτό. Έχει συμμετάσχει σε πολλά συνέδρια και φεστιβάλ της γιόγκα και με κάθε ευκαιρία που του δίνεται μοιράζεται με τους ανθρώπους αυτήν την υπερβατική εμπειρία.

Αλεξάνδρα Σωτηροπούλου

Η Αλεξάνδρα Σωτηροπούλου γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Το 1996 ξεκίνησε να ασκείται στην γιόγκα στο σύστημα της Αστάνγκα Βινυάσα γιόγκα με πρώτους της δασκάλους τον Derek Ireland και την Χριστίνα Καρυτινού, στο Practice Place, στη Νότια Κρήτη. Έχει ολοκληρώσει δύο εκπαιδεύσεις στην Αστάνγκα Βινυάσα γιόγκα, με τη Χριστίνα Καρυτινού στην Αθήνα (2003) και με τον David Swenson στη Σκωτία (2005).

Το 1999 γνώρισε τη Σατυανάντα γιόγκα και το 2002 παρακολούθησε και ολοκλήρωσε με επιτυχία το προπτυχιακό πρόγραμμα “Σπουδές στην Γιόγκα 1” καθώς και το “Πρόγραμμα Εκπαίδευσης Εισηγητών” (2007) στο Σατυανάντασραμ Ελλάδος.

Παράλληλα έχει παρακολουθήσει πολυάριθμα μαθήματα γιόγκα, σεμινάρια και εργαστήρια με διακεκριμένους δασκάλους, όπως η Swami Sivamurti Saraswati, o Jean Claude Garnier, ο Michael Stone, ο Mark Darby, η Bhavani Maki, ο Dominic Corigliano κ.α.

Κάποια στιγμή, περίπου το 2003 διάβασε το βιβλίο της Vanda Scaravelli, ” Awakening the spine”. Ξαφνιάστηκε ευχάριστα με τον ποιητικό αλλά και πολύ σαφή τρόπο με τον οποίο η συγγραφέας εξηγούσε την μέθοδο της γιόγκα. Τότε συνειδητοποίησε πως αυτό για το οποίο διάβαζε ήταν εξαιρετικά σημαντικό και μοναδικό. Έτσι αναζητώντας έναν δάσκαλο που δίδασκε με αυτόν τον τρόπο, το 2008 προσκάλεσε την Diane Long για ένα σεμινάριο στην Αθήνα. H Diane Long ήταν μαθήτρια της Vanda Scaravelli για 23 χρόνια και διδάσκει στην Ευρώπη, την Αμερική και την Ασία.

Η Αλεξάνδρα προσκαλεί σε ετήσια βάση την Diane Long, από την οποία έχει πάρει και την προτροπή να μεταφέρει με τη σειρά της αυτόν τον τρόπο άσκησης στην γιόγκα. Η Αλεξάνδρα συνειδητοποίησε μια νέα διάσταση στην yogasana όπου, όπως πολύ σοφά επισήμανε η Vanda Scaravelli, το ένστικτο του σώματος δε θυσιάζεται για την επίτευξη οποιασδήποτε asana και όπου κάθε κίνηση προσδίδει ελευθερία και ζωντάνια στην σπονδυλική στήλη.

Η γιόγκα είναι μια διαδικασία διεύρυνσης της επίγνωσης και του εσωτερικού χώρου όπου ο κάθε ένας από εμάς ανθίζει στον δικό του χρόνο.
Με τον τρόπο αυτό κατανοεί και μεταφέρει και η ίδια την γιόγκα.

Η Αλεξάνδρα διδάσκει από το 2003 και είναι πιστοποιημένη από τον διεθνή οργανισμό YOGA ALLIANCE INTERNATIONAL
(Master level training – 500 hours).

http://www.yogavijaya.com/