SANTOSHA YOGA & ZEN RETREAT 20 – 25 ΜΑΪΟΥ & 26 – 31 ΜΑΪΟΥ 2022

SANTOSHA YOGA & ZEN RETREAT

20 – 25 Μαΐου & 26 – 31 Μαΐου 2022

Kaisanji, Σέριφος

 • Τι χρειάζεται ένας άνθρωπος για να είναι ευτυχισμένος;
 • Ποια είναι τα θεμέλια ενός υγιούς νου και σώματος;
 • Πώς μπορεί ο Διαλογισμός να βελτιώσει όλες τις πτυχές της ζωής;

Αυτές είναι αυθόρμητες ερωτήσεις που μπορούν αυθόρμητα να απαντηθούν καθώς μαθαίνουμε να χαλαρώνουμε χωρίς να περιμένουμε ή να επιθυμούμε κάτι διαφορετικό από αυτό που η στιγμή έχει να προσφέρει.

Ο σκοπός του Yoga & Zen Retreat είναι να υποστηρίξει την αλλαγή του τρόπου ζωής και θεώρησης μας για τα πράγματα κατά τη διάρκεια της συγκεκριμένης χρονικής περιόδου. Όλες οι διδασκαλίες συμφωνούν πως για να διευρύνουμε την επίγνωση, χρειάζεται να βιώσουμε τον εαυτό μας έξω από το “κουτί”, που συμβολίζει τον μηχανιστικό τρόπο ζωής και αλληλεπίδρασης. Αυτή η αλλαγή στην καθημερινότητα συνδέεται βαθιά με την αλλαγή του συνήθους τρόπου σκέψης. Είναι λοιπόν πιθανό, κατά τη διάρκεια του Retreat αλλά και μετά από αυτό, να οδηγηθούμε σε μια επανεκτίμηση των πραγματικών αναγκών και στόχων μας στη ζωή.

 

karuna yoga & zen retreat

Κατά την διάρκεια του Santosha Yoga & Zen Retreat μπορείτε πραγματικά να έχετε το χρόνο και το χώρο για να εστιάσετε στο “άδειασμα” του νου σας, ενώ παράλληλα συνδέεστε με το σώμα και το πνεύμα σας. Στο τέλος της ημέρας θα έχετε την ευκαιρία να βιώσετε την εμπειρία του Kirtan! Το Kirtan συνδυάζει την απαγγελία των mantras με τη μουσική και είναι ένας μοναδικός τρόπος έκφρασης των συναισθημάτων, της εξύψωσης τους και της σύνδεσης με το ανώτερο αίσθημα της Αγάπης.

Το να ζεις στο “εδώ και τώρα” είναι το αληθινό νόημα της ζωής, και αποτελεί την βασική διδασκαλία όλων των πνευματικών παραδόσεων. Συνδέεται άμεσα με το αίσθημα της πληρότητας, το οποίο δεν είναι άλλο από το να εξασκείς τη Santosha!

Η λέξη Santosha είναι σανσκριτική. Σημαίνει “πληρότητα” και είναι μια από τις πέντε ποιότητες (niyamas) της Ashtanga Yoga του Patanjali.

 1. Shaucha (καθαρότητα)
 2. Santosha (πληρότητα)
 3. Τapas (λιτότητα – σκληραγωγία)
 4. Swadhyaya (μελέτη του εαυτού)
 5. Ishvara pranidhana (πλήρης παράδοση στο συμπαντικό σχέδιο)

Santosha σημαίνει να είσαι ικανοποιημένος με τις πράξεις σου, με αυτό που έχεις και με αυτό που είσαι. Σημαίνει επίσης να είσαι ικανοποιημένος με το πού βρίσκεσαι, είτε πρόκειται για τον χρόνο είτε για τον χώρο. Δεν βοηθάει να ονειρεύεσαι το μέλλον ούτε ο νους σου να παραμένει στο παρελθόν. Με τον τρόπο αυτό δεν μπορείς να είσαι χαρούμενος ή να αισθανθείς αληθινή ικανοποίηση. Λαμβάνοντας υπόψιν όλα τα παραπάνω κι έχοντας κάνει το καλύτερο δυνατόν, εστίασε το νου σου στο αίσθημα της ικανοποίησης.

Η ΓΗ ΚΑΙ ΤΟ ΟΡΑΜΑ

Μία από τις μεγαλύτερες ανάγκες του ανθρώπου είναι να βρίσκεται σε επαφή με τη Φύση. Μέσα στο φυσικό περιβάλλον και μακριά από τους ξέφρενους ρυθμούς της πόλης, κάποιος μπορεί να βιώσει βαθιά μεταμόρφωση και επανασύνδεση με τον πραγματικό Εαυτό.

Το “Santosha Yoga & Zen Retreat” φιλοξενείται στο KAISANJI, στην περιοχή Καλό Αμπέλι στη νότια πλευρά της Σερίφου. Το τοπίο μιλάει από μόνο του. Η πλαγιά βλέπει προς το Αιγαίο και είναι ήπια καλλιεργημένη. Τριγύρω υπάρχουν ελαιώνες, αμπελώνες και σημεία όπου φύονται βότανα. Χρησιμοποιώντας το μονοπάτι, μέσα σε λίγα λεπτά θα φτάσετε στην ακτή.  Εκεί, θα απολαύσετε τη χρυσή άμμο και τα γαλαζοπράσινα νερά της παραλίας Καλό Αμπέλι!

Το όνομα KAISANJI είναι η ένωση τριών ιαπωνικών λέξεων: KAI σημαίνει θάλασσα, SAN σημαίνει βουνό και JI μοναστήρι. Έτσι, το KAISANJI είναι «το μοναστήρι του βουνού και της θάλασσας». Η αρχιτεκτονική του αντικατοπτρίζει τις γραμμές και τα χρώματα της γης χωρίς να τα ενοχλεί με οποιονδήποτε τρόπο. Ένα νέο τμήμα βρίσκεται υπό κατασκευή, σύμφωνα με τις παραδοσιακές αρχιτεκτονικές αρχές των μοναστηριών Zen.

Μια κοινότητα από ανθρώπους που μοιράζονται κοινές ιδέες μπορεί να κάνει την διαφορά. Σας προσκαλούμε να γίνετε μέρος του οράματός μας, το οποίο εστιάζει στην διάδοση των διδασκαλιών του Διαλογισμού, στην εξύψωση του ανθρώπου και που κορυφώνεται με τη συνειδητοποίηση της ενότητας με όλα τα όντα.

Καθώς το KAISANJI θα είναι το πρώτο Μοναστήρι Zen στην Ελλάδα θα δώσει την δυνατότητα σε περισσότερους ανθρώπους να ακολουθήσουν το πνευματικό μονοπάτι. Ο κεντρικός του ρόλος είναι να υποστηρίξει και να εμπνεύσει τους ασκούμενους καθώς βαδίζουν στον δρόμο του Διαλογισμού.

Κάθε ένας από εμάς μπορεί να έχει θετική και εποικοδομητική επίδραση στην διάδοση του Διαλογισμού ZEN στην Ελλάδα, στη συνέχιση του Zen Center Athens και στην ανάπτυξη του Kaisanji

Για περισσότερες εικόνες από το Kaisanji και την περιοχή Καλό Aμπέλι  πατήστε εδώ,  καθώς επίσης εδώ μπορείτε να δείτε τον εξωτερικό και εσωτερικό χώρο του zendo.

ΚΟΣΤΟΣ ΚΑΙ ΟΡΟΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Η προτεινόμενη εισφορά για τους μαθητές του Zen Center Athens είναι 450 ευρώ. Για τα μη μέλη η εισφορά είναι 600 ευρώ.

Περιλαμβάνει:

 • Όλα τα μαθήματα
 • Διαμονή σε μονόκλινο ή δίκλινο δωμάτιο
 • Όλα τα γεύματα

Για τη συμμετοχή σας στο Santosha Yoga & Zen Retreat είναι απαραίτητη η προσκόμιση αρνητικού Covid-19 Rapid test που θα έχει πραγματοποιηθεί 48 ώρες πριν την άφιξή σας. Στην περίπτωση θετικού αποτελέσματος η εισφορά σας μπορεί να μεταφερθεί σε επόμενο σεμινάριο/retreat ή να σας επιστραφεί.

ΗΜΕΡΗΣΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 

 • 6:00 – 9.00 Yoga & Zazen
 • 9:30 – 10:30 Brunch
 • 10:30 – 12:00 Ελεύθερος χρόνος
 • 12:00 – 14:00 Karma Yoga ή group gathering
 • 14:00– 16:00 Ελεύθερος χρόνος
 • 16:00 – 19:30 Yoga, Chanting & Zazen
 • 19:30 – 20:30 Δείπνο

Το πρόγραμμα αρχίζει στις 20/5 ή στις 26/5 στις 16:00 με την εισαγωγική τάξη και ολοκληρώνεται στις 25/5 ή στις 31/5 μετά το πρωινό.

Μπορείτε επίσης να δείτε και να μοιραστείτε το Retreat στο Facebook.