21-27.08.21 SANTOSHA YOGA & ZEN RETREAT

SANTOSHA YOGA & ZEN RETREAT

Καλοκαιρινή περίοδος
21 – 27 Αυγούστου 2021

Kaisanji, Σέριφος

  • Τι χρειάζεται ένας άνθρωπος για να είναι ευτυχισμένος;
  • Ποια είναι τα θεμέλια ενός υγιούς νου και σώματος;
  • Πώς μπορεί ο Διαλογισμός να βελτιώσει όλες τις πτυχές της ζωής;

Αυτές είναι αυθόρμητες ερωτήσεις που μπορούν αυθόρμητα να απαντηθούν καθώς μαθαίνουμε να χαλαρώνουμε χωρίς να περιμένουμε ή να επιθυμούμε κάτι διαφορετικό από αυτό που η στιγμή έχει να προσφέρει.

Ο σκοπός του Yoga & Zen Retreat είναι να υποστηρίξει την αλλαγή του τρόπου ζωής και θεώρησης μας για τα πράγματα κατά τη διάρκεια της συγκεκριμένης χρονικής περιόδου. Όλες οι διδασκαλίες συμφωνούν πως για να διευρύνουμε την επίγνωση, χρειάζεται να βιώσουμε τον εαυτό μας έξω από το “κουτί”, που συμβολίζει τον μηχανιστικό τρόπο ζωής και αλληλεπίδρασης. Αυτή η αλλαγή στην καθημερινότητα συνδέεται βαθιά με την αλλαγή του συνήθους τρόπου σκέψης. Είναι λοιπόν πιθανό, κατά τη διάρκεια του Retreat αλλά και μετά από αυτό, να οδηγηθούμε σε μια επανεκτίμηση των πραγματικών αναγκών και στόχων μας στη ζωή.

 

Κατά την διάρκεια του Santosha Retreat μπορείτε πραγματικά να έχετε το χρόνο και το χώρο για να εστιάσετε στο “άδειασμα” του νου σας, ενώ παράλληλα συνδέεστε με το σώμα και το πνεύμα σας. Το πρωί μπορείτε να συμμετάσχετε στο μαθήμα της γιόγκα και το απόγευμα στην πρακτική του διαλογισμού Zen. Φυσικά θα έχετε πολύ χρόνο για να περπατήσετε στα μονοπάτια μέσα από τις ελιές και να απολαύσετε την επαφή σας με την καθαρή, γαλάζια θάλασσα και τον αναζωογονητικό ήλιο του Αιγαίου!

Στο τέλος της ημέρας θα έχετε την ευκαιρία να βιώσετε την εμπειρία του Kirtan! Το Kirtan συνδυάζει την απαγγελία των mantras με τη μουσική και είναι ένας μοναδικός τρόπος έκφρασης των συναισθημάτων, της εξύψωσης τους και της σύνδεσης με το ανώτερο αίσθημα της Αγάπης.

Το να ζεις στο “εδώ και τώρα” είναι το αληθινό νόημα της ζωής, και αποτελεί την βασική διδασκαλία όλων των πνευματικών παραδόσεων. Συνδέεται άμεσα με το αίσθημα της πληρότητας, το οποίο δεν είναι άλλο από το να εξασκείς τη Santosha!

Η λέξη Santosha είναι σανσκριτική. Σημαίνει “πληρότητα” και είναι μια από τις πέντε ποιότητες (niyamas) της Ashtanga Yoga του Patanjali.

  1. Shaucha (καθαρότητα)
  2. Santosha (πληρότητα)
  3. Τapas (λιτότητα – σκληραγωγία)
  4. Swadhyaya (μελέτη του εαυτού)
  5. Ishvara pranidhana (πλήρης παράδοση στο συμπαντικό σχέδιο)

 

Santosha σημαίνει να είσαι ικανοποιημένος με τις πράξεις σου, με αυτό που έχεις και με αυτό που είσαι. Σημαίνει επίσης να είσαι ικανοποιημένος με το πού βρίσκεσαι, είτε πρόκειται για τον χρόνο είτε για τον χώρο. Δεν βοηθάει να ονειρεύεσαι το μέλλον ούτε ο νους σου να παραμένει στο παρελθόν. Με τον τρόπο αυτό δεν μπορείς να είσαι χαρούμενος ή να αισθανθείς αληθινή ικανοποίηση. Λαμβάνοντας υπόψιν όλα τα παραπάνω κι έχοντας κάνει το καλύτερο δυνατόν, εστίασε το νου σου στο αίσθημα της ικανοποίησης.

 

Η γη και το όραμα

Μία από τις μεγαλύτερες ανάγκες του ανθρώπου είναι να βρίσκεται σε επαφή με τη Φύση. Μέσα στο φυσικό περιβάλλον και μακριά από τους ξέφρενους ρυθμούς της πόλης, κάποιος μπορεί να βιώσει βαθιά μεταμόρφωση και επανασύνδεση με τον πραγματικό Εαυτό.

Το “Santosha Yoga & Zen Retreat” φιλοξενείται στο KAISANJI, στην περιοχή Καλό Αμπέλι στη νότια πλευρά της Σερίφου. Το τοπίο μιλάει από μόνο του. Η πλαγιά βλέπει προς το Αιγαίο και είναι ήπια καλλιεργημένη. Τριγύρω υπάρχουν ελαιώνες, αμπελώνες και σημεία όπου φύονται βότανα. Χρησιμοποιώντας το μονοπάτι, μέσα σε λίγα λεπτά θα φτάσετε στην ακτή.  Εκεί, θα απολαύσετε τη χρυσή άμμο και τα γαλαζοπράσινα νερά της παραλίας Καλό Αμπέλι!

Το όνομα KAISANJI είναι η ένωση τριών ιαπωνικών λέξεων: KAI σημαίνει θάλασσα, SAN σημαίνει βουνό και JI μοναστήρι. Έτσι, το KAISANJI είναι «το μοναστήρι του βουνού και της θάλασσας». Η αρχιτεκτονική του αντικατοπτρίζει τις γραμμές και τα χρώματα της γης χωρίς να τα ενοχλεί με οποιονδήποτε τρόπο. Ένα νέο τμήμα βρίσκεται υπό κατασκευή, σύμφωνα με τις παραδοσιακές αρχιτεκτονικές αρχές των μοναστηριών Zen.

Μια κοινότητα από ανθρώπους που μοιράζονται κοινές ιδέες μπορεί να κάνει την διαφορά. Σας προσκαλούμε να γίνετε μέρος του οράματός μας, το οποίο εστιάζει στην διάδοση των διδασκαλιών του Διαλογισμού, στην εξύψωση του ανθρώπου και που κορυφώνεται με τη συνειδητοποίηση της ενότητας με όλα τα όντα.

Καθώς το KAISANJI θα είναι το πρώτο Μοναστήρι Zen στην Ελλάδα θα δώσει την δυνατότητα σε περισσότερους ανθρώπους να ακολουθήσουν το πνευματικό μονοπάτι. Ο κεντρικός του ρόλος είναι να υποστηρίξει και να εμπνεύσει τους ασκούμενους καθώς βαδίζουν στον δρόμο του Διαλογισμού.

Την καλοκαιρινή περίοδο (Ιούνιος  – Σεπτέμβριος) το πρόγραμμα θα έχει πιο χαλαρό χαρακτήρα, χωρίς να γίνουν συμβιβασμοί στην άσκηση και τον πλούτο της εμπειρίας. Θα υπάρχει αρκετός χρόνος για ξεκούραση, κολύμπι και για να απολαύσει κάποιος αυτό το χαρισματικό μέρος. Η συμμετοχή σας στο Retreat της καλοκαιρινής περιόδου καθώς και η ενοικίαση των δωματίων και των χώρων θα συνεισφέρει σημαντικά στην εκπλήρωση του οράματός μας.

Κάθε ένας από εμάς μπορεί να έχει θετική και εποικοδομητική επίδραση στην διάδοση του Διαλογισμού ZEN στην Ελλάδα, στη συνέχιση του ZEN CENTER ATHENS και στην ανάπτυξη του KAISANJI.

Για περισσότερες εικόνες από το Kaisanji και την περιοχή Καλό Aμπέλι  πατήστε εδώ, για το ζεντο εδώ και για πληροφορίες σχετικά με τα καταλύματα και τις τιμές συμμετοχής εδώ.

Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων και ανυπομονούμε να σας καλωσορίσουμε!