ΓΙΟΓΚΑ

Στον δυτικό κόσμο είμαστε περισσότερο εξοικειωμένοι με τη Hatha Yoga, που στοχεύει στην ισορροπία των δύο ημισφαιρίων του εγκεφάλου και κατά συνέπεια στην εξισορρόπηση των δύο πλευρών της ύπαρξης, του σώματος και του νου.

Οι τεχνικές της Hatha Yoga είναι σχεδιασμένες καταρχήν για την αποτοξίνωση του σώματος. Όταν το σώμα είναι όσο το δυνατόν εξαγνισμένο, τότε όλα τα συστήματά του λειτουργούν αρτιότερα.

Η γέφυρα ένωσης σώματος και νου είναι η αναπνοή και αυτός είναι ο λόγος που δίνεται πολύ μεγάλη έμφαση στη συνειδητοποίηση και τη διεύρυνση της. Όταν η αναπνοή λειτουργεί καλά, παρέχει στο σώμα την απαραίτητη ζωτική ενέργεια (prana shakti) και εξισορροπεί τη νοητική ενέργεια (manas shakti).

Επιπλέον, υπάρχουν πολλές άλλες πτυχές στην επιστήμη της γιόγκα με τις οποίες θα έρθετε σε επαφή μέσα από τα μαθήματα.

Η Raja Yoga εξερευνά το νου και αποκαλείται “το βασιλικό μονοπάτι” ή “ο δρόμος του διαλογισμού”. Μέσα από τις τεχνικές του διαλογισμού και με την αξιοποίηση εργαλείων όπως τα yamas και τα niyamas, ο νους εξαγνίζεται και σταδιακά αρχίζει να καταλαβαίνει τα πρότυπα με τα οποία αντιλαμβανόμαστε τον κόσμο. Δύο πολύ σημαντικές ποιότητες που καλλιεργούνται με την άσκηση είναι η δυνατότητα να αποσπόμαστε από τα φαινόμενα και να τα διακρίνουμε, ποιότητες που αφορούν το buddhi, την αφυπνισμένη πλευρά του νου.

 

Η Karma Yoga είναι το μονοπάτι της δράσης· αντίθετα όμως με τον δυτικό τρόπο ζωής και σκέψης, πρόκειται για μια δράση για την οποία δεν περιμένουμε τίποτα ως ανταπόδοση. Ονομάζεται και δυναμικός διαλογισμός και μπορεί να ενσωματωθεί σε κάθε καθημερινή δραστηριότητα.

Μπορεί να μην συναντάμε συχνά αυτήν την ποιότητα στην κουλτούρα μας, κάτι τέτοιο όμως δεν σημαίνει ότι δεν είναι απαραίτητη και χρήσιμη στον δυτικό άνθρωπο. Αντίθετα, όλοι θα ωφελούμασταν πολύ αν αφιερώναμε έστω και για λίγο χρόνο μέσα στην ημέρα για να εξερευνήσουμε τι σημαίνει να δρούμε για την ίδια τη χαρά της δράσης.

Ο Swami Satyananda Saraswati έχει αναφέρει πως για να λάβουμε τα οφέλη από οποιαδήποτε τεχνική της γιόγκα, είναι απαραίτητο να την εξασκούμε με αυτό το πνεύμα.

Η Nada Yoga χρησιμοποιεί σαν εργαλείο τον ήχο.

Ο ήχος δεν είναι τίποτε άλλο παρά το αποτέλεσμα της δόνησης.

Η ύλη δονείται και παράγει ενέργεια. Η συνειδητότητα αντιλαμβάνεται την ενέργεια και μπορεί να την κατευθύνει και να τη διακινήσει.

Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε πως το mantra είναι ένας ήχος με ισχυρή δόνηση εξαιτίας του τρόπου εκφοράς του και για αυτό είναι σημαντικό αυτή η εκφορά να γίνεται με όσο το δυνατόν σωστότερο τρόπο.

Άλλοι κλάδοι της γιόγκα είναι:

η Bhakti Yoga

η Jnana Yoga

Το εκπληκτικό είναι πως όλες αυτές οι πλευρές της γιόγκα είναι αλληλοσυμπληρούμενες. Φαίνονται διαφορετικές, όμως στην πραγματικότητα είναι όψεις ενός και μόνο πράγματος. Αυτό το ένα πράγμα είναι η Συνειδητότητα, και έχει άπειρες εκδηλώσεις.

Όλα τα μονοπάτια έχουν ένα κοινό στόχο, τη διεύρυνση της Επίγνωσης.

Η Γιόγκα είναι απέραντη. Μπορεί σε κάποιο βαθμό να εξηγηθεί με λέξεις, αλλά ο πραγματικός της σκοπός είναι να βιωθεί μέσω των πρακτικών της.

https://www.yogavijaya.com

Ένα από τα βασικότερα συστατικά της πνευματικής άσκησης είναι η Abhyasa, ή άλλιως στα Ελληνικά η αδιάλειπτη συστηματική πρακτική εξάσκηση. Αυτό αφορά όλους τους μαθητές είτε ασκούνται στα πλαίσια μιας εβδομαδιαίας τάξης είτε έχουν καθιερώσει μια σταθερή προσωπική άσκηση στο σπίτι τους. Σε αυτούς τους καιρούς που διανύουμε είναι όσο ποτέ άλλοτε απαραίτητο να μένουμε συνδεδεμένοι με την sangha και είναι ξεκάθαρο πλέον πως αυτό μπορεί να γίνει εφικτό μέσω των διαδικτυακών μαθημάτων όταν η φυσική παρουσία καθιστάται αδύνατη.

Σας προσκαλούμε λοιπόν να συμμετάσχετε στα online εβδομαδιαία μαθήματα, θέτοντας σα στόχο αυτή τη χρονιά να βάλετε βαθύτερα τις ρίζες του διαλογισμού και της επίγνωσης στην ζωή σας.

Οι Δάσκαλοι

Ο Antaratma Θοδωρής Χιώτης γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Η άσκηση του στην γιόγκα ξεκίνησε το 1995 στο σύστημα γιόγκα Satyananda με την καθοδήγηση της Swami Sivamurti Saraswati.

Το 2000 ολοκλήρωσε το προπτυχιακό πρόγραμμα “Σπουδές στην γιόγκα 1” καθώς και την “Εκπαίδευση Εισηγητών Γιόγκα” στο Satyanandashram Ελλάδας. Διδάσκει από το 2001 και καθοδηγεί μαθήματα και σεμινάρια για όλα τα επίπεδα εμπειρίας.

 

Η Αλεξάνδρα Σωτηροπούλου γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα.Το 1996 ξεκίνησε να ασκείται στην γιόγκα στο σύστημα της Ashtanga Vinyasa Yoga

και το 1999 γνώρισε το σύστημα γιόγκα Satyananda. Tο 2002 ολοκλήρωσε το προπτυχιακό πρόγραμμα “Σπουδές στην Γιόγκα 1” και το 2007 το “Πρόγραμμα Εκπαίδευσης Εισηγητών” στο Satyanandashram Ελλάδος. Από το 2008 μαθητεύει με την Diane Long, μαθήτρια της Vanda Scaravelli.  Διδάσκει από το 2003.

Τα μαθήματα γιόγκα με την Αλεξάνδρα είναι εμπνευσμένα από την διδασκαλία της Vanda Scaravelli. Πρόκειται για μαθήματα που μέσα από την άσκηση στην asana και την pranayama έχουν σα στόχο την εγκαθίδρυση επικοινωνίας και βαθιάς οικειότητας με το σώμα και το νου. Όλες οι πρακτικές γίνονται με γνώμονα το τρίπτυχο: βαρύτητα, αναπνοή και σπονδυλική στήλη.