ΓΙΟΓΚΑ

Μαθήματα γιόγκα στην Αθήνα

ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΓΙΟΓΚΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Προσωρινά από τις 8 Ιανουαρίου 2024 και μετά, τα μαθήματα γιόγκα θα φιλοξενούνται στο DAN.C.CE , Λεωφόρος Πειραιώς 76, 3ος όροφος, Αθήνα (απέναντι από το καινούργιο κτίριο του Zen Center.) κάθε:

  • Τετάρτη και Παρασκευή πρωί: 9:30 – 11:00
  • Τρίτη (μόνο διαδικτυακά) και Σάββατο: 17:15 – 18:15 και 18:30 – 20:00

Για να ενημερωθείτε σχετικά με το εβδομαδιαίο πρόγραμμα, παρακαλούμε επισκεφθείτε αυτήν τη σελίδα.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο [email protected]

ANTARATMA ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΧΙΩΤΗΣ & ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΥ

Στον δυτικό κόσμο είμαστε περισσότερο εξοικειωμένοι με τη Hatha Yoga, που στοχεύει στην ισορροπία των δύο ημισφαιρίων του εγκεφάλου και κατά συνέπεια στην εξισορρόπηση των δύο πλευρών της ύπαρξης, του σώματος και του νου. Οι τεχνικές της Hatha Yoga είναι σχεδιασμένες καταρχήν για την αποτοξίνωση του σώματος. Όταν το σώμα είναι όσο το δυνατόν εξαγνισμένο, τότε όλα τα συστήματά του λειτουργούν αρτιότερα.

Η γέφυρα ένωσης σώματος και νου είναι η αναπνοή και αυτός είναι ο λόγος που δίνεται πολύ μεγάλη έμφαση στη συνειδητοποίηση και τη διεύρυνση της. Όταν η αναπνοή λειτουργεί καλά, παρέχει στο σώμα την απαραίτητη ζωτική ενέργεια (prana shakti) και εξισορροπεί τη νοητική ενέργεια (manas shakti). Επιπλέον, υπάρχουν πολλές άλλες πτυχές στην επιστήμη της γιόγκα με τις οποίες θα έρθετε σε επαφή μέσα από τα μαθήματα.

Η Raja Yoga εξερευνά το νου και αποκαλείται “το βασιλικό μονοπάτι” ή “ο δρόμος του διαλογισμού”. Μέσα από τις τεχνικές του διαλογισμού και με την αξιοποίηση εργαλείων όπως τα yamas και τα niyamas, ο νους εξαγνίζεται και σταδιακά αρχίζει να καταλαβαίνει τα πρότυπα με τα οποία αντιλαμβανόμαστε τον κόσμο. Δύο πολύ σημαντικές ποιότητες που καλλιεργούνται με την άσκηση είναι η δυνατότητα να αποσπόμαστε από τα φαινόμενα και να τα διακρίνουμε, ποιότητες που αφορούν το buddhi, την αφυπνισμένη πλευρά του νου.

 

Μαθήματα Γιόγκα Αθήνα

ΚΛΑΔΟΙ ΤΗΣ ΓΙΟΓΚΑ

Η Karma Yoga είναι το μονοπάτι της δράσης· αντίθετα όμως με τον δυτικό τρόπο ζωής και σκέψης, πρόκειται για μια δράση για την οποία δεν περιμένουμε τίποτα ως ανταπόδοση. Ονομάζεται και δυναμικός διαλογισμός και μπορεί να ενσωματωθεί σε κάθε καθημερινή δραστηριότητα.

Μπορεί να μην συναντάμε συχνά αυτήν την ποιότητα στην κουλτούρα μας, κάτι τέτοιο όμως δεν σημαίνει ότι δεν είναι απαραίτητη και χρήσιμη στον δυτικό άνθρωπο. Αντίθετα, όλοι θα ωφελούμασταν πολύ αν αφιερώναμε έστω και για λίγο χρόνο μέσα στην ημέρα για να εξερευνήσουμε τι σημαίνει να δρούμε για την ίδια τη χαρά της δράσης.

Ο Swami Satyananda Saraswati έχει αναφέρει πως για να λάβουμε τα οφέλη από οποιαδήποτε τεχνική της γιόγκα, είναι απαραίτητο να την εξασκούμε με αυτό το πνεύμα.

Η Nada Yoga χρησιμοποιεί σαν εργαλείο τον ήχο. Ο ήχος δεν είναι τίποτε άλλο παρά το αποτέλεσμα της δόνησης. Η ύλη δονείται και παράγει ενέργεια. Η Συνειδητότητα αντιλαμβάνεται την ενέργεια και μπορεί να την κατευθύνει και να τη διακινήσει. Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε πως το mantra είναι ένας ήχος με ισχυρή δόνηση εξαιτίας του τρόπου εκφοράς του και για αυτό είναι σημαντικό αυτή η εκφορά να γίνεται με όσο το δυνατό πιο σωστό τρόπο.

Άλλοι κλάδοι της γιόγκα είναι:

Bhakti Yoga & Jnana Yoga

Το εκπληκτικό είναι πως όλες αυτές οι πλευρές της γιόγκα είναι αλληλοσυμπληρούμενες. Φαίνονται διαφορετικές, όμως στην πραγματικότητα είναι όψεις ενός και μόνο πράγματος. Αυτό το ένα πράγμα είναι η Συνειδητότητα, και έχει άπειρες εκδηλώσεις.

Όλα τα μονοπάτια έχουν ένα κοινό στόχο, τη διεύρυνση της Επίγνωσης. Η Γιόγκα είναι απέραντη. Μπορεί σε κάποιο βαθμό να εξηγηθεί με λέξεις, αλλά ο πραγματικός της σκοπός είναι να βιωθεί μέσω των πρακτικών της.

Ένα από τα βασικότερα συστατικά της πνευματικής άσκησης είναι η Abhyasa, ή αλλιώς στα Ελληνικά η αδιάλειπτη συστηματική πρακτική εξάσκηση. Αυτό αφορά όλους τους μαθητές είτε ασκούνται στα πλαίσια μιας εβδομαδιαίας τάξης είτε έχουν καθιερώσει μια σταθερή προσωπική άσκηση στο σπίτι τους. Σε αυτούς τους καιρούς που διανύουμε είναι όσο ποτέ άλλοτε απαραίτητο να μένουμε συνδεδεμένοι με τη sangha και είναι ξεκάθαρο πλέον πως αυτό μπορεί να γίνει εφικτό και μέσω των διαδικτυακών μαθημάτων όταν η φυσική παρουσία καθίσταται αδύνατη.

Σας προσκαλούμε λοιπόν να συμμετάσχετε στα εβδομαδιαία μαθήματα, θέτοντας σα στόχο αυτή τη χρονιά να βάλετε βαθύτερα τις ρίζες του διαλογισμού και της επίγνωσης στη ζωή σας.

Μαθήματα Γιόγκα Αθήνα

Οι Δάσκαλοι

Ο Antaratma Θοδωρής Χιώτης (www.yogavijaya.com) γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Το 1995 άρχισε να ασκεί και να μελετά τη Γιόγκα στο σύστημα της Satyananda Yoga με την καθοδήγηση της Swami Shivamurti Saraswati.

Η πρώτη του συνάντηση με τη Γιόγκα συνέβη όταν ένας καλός φίλος του, τον προσκάλεσε σε Satsang το οποίο είναι να είσαι στην παρουσία της αλήθειας ή ενός Master της Γιόγκα. Αυτό που τον άγγιξε τότε και είναι και ο λόγος που συνδέθηκε με την Γιόγκα, ήταν το τραγούδι του Κίρταν. Εκείνο το απόγευμα διαπίστωσε αυτό που συμβαίνει όταν οι άνθρωποι τραγουδούν και χορεύουν μαζί, χρησιμοποιώντας σανσκριτικά και μουσική.

Αυτή ήταν η αρχή του ταξιδιού του. Ξεκίνησε αμέσως εβδομαδιαία μαθήματα γιόγκα και ουσιαστικά μεταμόρφωσε την ζωή του. Αυτό έγινε στα τέλη του 1995. Η Γιόγκα έγινε η ζωή του και η ζωή του έγινε Γιόγκα. Κάποια στιγμή αργότερα δεσμεύτηκε στην προσωπική του πνευματική άσκηση (Sadhana) και το ταξίδι του έκανε μια ακόμα στροφή, όπου η δέσμευση του να ανυψωθεί και να συνειδητοποιήσει τον εαυτό του έβαλε τις ρίζες της ακόμα πιο βαθιά.

SATYANANDA INSPIRED YOGA

Το 1999 εγγράφηκε στις σπουδές Yogic Studies 1. Αυτό δεν προήλθε από τη φιλοδοξία να γίνει δάσκαλος, αλλά περισσότερο ήταν η ενθάρρυνση και η έμπνευση που οι Δάσκαλοι Γιόγκα του έδωσαν και που τον οδήγησε. Το εκπαιδευτικό σεμινάριο στο σύστημα της Satyananda yoga ακολούθησε το 2000. Ο Antaratma καθοδηγεί μαθήματα και εργαστήρια γιόγκα για μαθητές και εκπαιδευτές της γιόγκα από τότε.

Ο Antaratma είναι καλλιτέχνης, μουσικός. Η σχέση του με τον ήχο και τη μουσική ξεκίνησε όταν ήταν μόλις οκτώ ετών όταν άρχισε να μελετά την κλασική κιθάρα. Η μουσική έχει διαδραματίσει πολύ σημαντικό ρόλο στη ζωή του. Η ίδια η πρακτική της Γιόγκα του επιτρέπει να εμβαθύνει στον ήχο περισσότερο από ποτέ.
Στα πρώτα χρόνια του ταξιδιού του στην Γιόγκα, το 1998, άρχισε να συνθέτει και να τραγουδάει Kirtan. Το Kirtan, που ανήκει στον τομέα της Nada Yoga (Γιόγκα του Ήχου) και τη Bhakti Yoga (Γιόγκα της Καρδιάς) είναι ένας καταπληκτικός τρόπος έκφρασης και σύνδεσης με τον Εαυτό. Έτσι, το πρώτο πράγμα που τον προσέλκυσε στο Satsang είναι το ίδιο ακριβώς πράγμα που τον οδηγεί μέχρι σήμερα. Η έλξη για τον ήχο και η μαγεία που προέρχεται από αυτόν.

Η Αλεξάνδρα Σωτηροπούλου (www.yogavijaya.com) γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Ξεκίνησε να ασκείται στη Γιόγκα το 1996 στο σύστημα της Ashtanga Vinyasa Yoga. Οι πρώτοι δάσκαλοι Γιόγκα για εκείνη ήταν ο Derek Ireland η Χριστίνα Καρυτινού στο Practice Place, στη Νότια Κρήτη. Αυτή ήταν για εκείνη η αρχή ενός δια βίου ταξιδιού. Έχοντας πόνο τόσο στο σωματικό όσο και στο συναισθηματικό επίπεδο, ένιωσε να απαλλάσσεται σχεδόν αμέσως από αυτό το βάρος.

Θυμάται ακόμη τα πρώτα downward – facing dogs που προσπαθούσε να κάνει και για αυτόν τον λόγο, μπορεί να καταλάβει πώς νιώθουν οι άνθρωποι όταν πρωτοξεκινούν Γιόγκα. Είναι ένα μείγμα πόνου και ευχαρίστησης που διαμορφώνει το σώμα και το νου με έναν πολύ βαθύ τρόπο. Όλα αυτά συνέβησαν πριν γνωρίσει τον Θοδωρή. Λίγο μετά τη συνάντησή τους την πήγε στο Satyanandashram στην Παιανία. Εκεί συνάντησε τον τρόπο ζωής της Sannyasa, άρχισε να επισκέπτεται και το Αshram και να εμπλέκεται στην Karma Yoga.

Το 2002 εγγράφηκε στις σπουδές Yogic Studies 1 στο σύστημα της Satyananda Yoga και αργότερα ολοκλήρωσε δύο εκπαιδευτικά σεμινάρια δασκάλων στην Ashtanga Vinyasa yoga, με την Χριστίνα Καρυτινού (2003) και με τον David Swenson στη Σκωτία (2005). Το 2007 παρακολούθησε και ολοκλήρωσε με επιτυχία το εκπαιδευτικό σεμινάριο εισηγητών στο Satyanandashram Hellas.

SCARAVELLI INSPIRED YOGA

Κάποια στιγμή δόθηκε στην Αλεξάνδρα και διάβασε το βιβλίο της Vanda Scaravelli, «Awakening the spine». Εξεπλάγη θετικά από τον ποιητικό και όμως πολύ σαφή τρόπο που η συγγραφέας εξηγούσε την μέθοδο της Γιόγκα. Αυτό την ώθησε να βρει έναν δάσκαλο που να υπήρξε στενός μαθητής της Vanda Scaravelli και που θα μπορούσε να την διδάξει. Αυτή η έρευνα την οδήγησε στην Diane Long. Μαθήτευσε μαζί της στην Scaravelli inspired Yoga από το 2008 έως το 2019.

Η Αλεξάνδρα ξέρει ότι αυτή είναι η κλίση της. Η κατανόηση της μαγείας που παραμένει κρυμμένη, σαν μια πολύτιμη πέτρα, μέσα στο σώμα-νου. Λατρεύει να εξερευνά την Asana και την Pranayama καθώς αυτό την γεμίζει έναν με τρόπο που τίποτα άλλο δεν μπορεί. Διδάσκει από το 2003 και είναι πιστοποιημένη από την YOGA ALLIANCE INTERNATIONAL (Master level training – 500 ώρες).

Μαθήματα Γιόγκα Αθήνα