Η ΠΟΡΕΙΑ ΜΑΣ

Το Zen Center Athens ξεκίνησε αρχικά ως μια ιδέα του Κωνσταντίνου Σγουμπόπουλου, ο οποίος είχε το όραμα να προσφέρει την πρακτική του Ζεν στην Ελλάδα. Όντας ο ίδιος έμπειρος δάσκαλος και ασκούμενος στις πολεμικές τέχνες, αντιλήφθηκε από νωρίς ότι η εξάσκηση των πολεμικών τεχνών αποκλειστικά ως σωματική κίνηση οδηγούσε μόνο στη σωματική υγεία κι ευεξία, όχι στην πλήρη άνθιση του ψυχικού κόσμου και την πνευματική ωρίμανση του μαθητή.

Κατά τη μαθητεία του στην Κίνα, ένας μοναχός Σαολίν του είχε πει: «Το Ζεν είναι η ρίζα. Η πολεμική τέχνη είναι το δέντρο». Αυτή η φράση είχε μεγάλο αντίκτυπο μέσα του κι έτσι, μετά από μακρόχρονη κι επίπονη αναζήτηση, κατέληξε στην Ιαπωνία, στον πυρήνα του Ζεν, όπου γνώρισε και μαθήτευσε με τον σπουδαίο Ζεν δάσκαλο Κότεν Ρόσι. Από αυτόν έλαβε και τη μετάδοση του Ντάρμα (Τόκουντο), δηλαδή την άδεια να καθοδηγεί τις πρακτικές του κέντρου.

Το 2013 κάλεσε τους πρώτους φίλους και, παρά τις αντιξοότητες, όλοι μαζί ξεκίνησαν να καλλιεργούν το σπόρο του Ζεν στην καρδιά της Αθήνας. Το όραμα είχε ήδη αρχίσει να παίρνει μορφή. Το κέντρο δεν άργησε να συγκεντρώσει μερικούς από τους καλύτερους δασκάλους πολεμικών τεχνών και γιόγκα. Παράλληλα ο χώρος παρέμενε ανοιχτός για όποιον και όποια επιθυμούσε να έρθει και να ασκηθεί στο Ζαζέν εντελώς αφιλοκερδώς.

Το Zen Center Athens σήμερα αριθμεί πλέον 40 τακτικά μέλη στο Ζαζέν (Σάνγκα), από τα οποία τα έξι έχουν λάβει μετάδοση του Ντάρμα ως επίσημοι μαθητές του δάσκαλου Κότεν Ρόσι.

Κάθε χρόνο λειτουργούν τρία πενθήμερα εντατικού διαλογισμού Ζαζέν (Σεσσίν) ενώ μια φορά ετησίως διοργανώνεται γι’ αυτό το σκοπό ένα ταξίδι στην Ιαπωνία, στα πλαίσια του οποίου οι συμμετέχοντες έχουν την ευκαιρία να ασκηθούν στο Ζαζέν στις συνθήκες ενός πραγματικού Ζεν μοναστηριού.

Από τον Σεπτέμβριος του 2014 ο Κότεν Ρόσι, χάρη στις προσπάθειες του Κωνσταντίνου, επισκέπτεται το κέντρο δυο φορές το χρόνο για να καθοδηγήσει τα Σεσσίν. Αυτό δίνει τη σπουδαία ευκαιρία στους μαθητές να συνομιλήσουν προσωπικά μαζί του (Ντόκουσαν) για τα όποια προβλήματα αντιμετωπίζουν στην πρακτική τους. Ο Κότεν Ρόσι συνοδεύεται από έναν άλλο δάσκαλο Ζεν, τον Ντόϊκου Σενσέϊ, ο οποίος μεταφράζει από τα ιαπωνικά στα αγγλικά και στηρίζει την προσπάθεια με κάθε τρόπο.

 

Παράλληλα, πολλοί άλλοι δάσκαλοι συνεχίζουν να επισκέπτονται το κέντρο, κυρίως από το Σαν Φρανσίσκο Ζεν Σέντερ. Ιδιαίτερη αναφορά αξίζει η επικείμενη άφιξη του Σοχάκου Οκουμούρα τον Μάρτιο του 2020, του σπουδαιότερου ίσως εν ζωή δασκάλου και συγγραφέα πολλών σημαντικών βιβλίων πάνω στο Ζεν.

Τέλος, το κέντρο έχει επιμεληθεί τη μετάφραση κι έκδοση του πρώτου βιβλίου του Σοχάκου Οκουμούρα, το οποίο αποτελεί ένα εγχειρίδιο για την άσκηση στο Ζαζέν.

Ιδιαίτερη σημασία στην όλη προσπάθεια έχει η αισθητική του χώρου, και πιο συγκεκριμένα η μετατροπή του από την κατάσταση της εγκατάλειψης σ’ έναν πανέμορφο χώρο, ο οποίος έχει διευθετηθεί στα πρότυπα ενός Ζεν μοναστηριού.

Το Zen Center Athens είναι η φυσική εξέλιξη της αφιλοκερδούς πρόθεσης ενός ανθρώπου να μοιραστεί με όλους, χωρίς διακρίσεις, τα οφέλη που βίωσε ο ίδιος. Είναι επίσης αποτέλεσμα της ειλικρινούς ανταπόκρισης όλων των φίλων που στήριξαν και στηρίζουν την προσπάθεια με την παρουσία τους. Από το 2013 το κέντρο ανθίζει κι ευημερεί. Πολλά έχουν αλλάξει από τότε και πιθανώς ακόμα περισσότερα θα αλλάξουν στο μέλλον. Ο στόχος όμως παραμένει ο ίδιος. Με τα λόγια του Κωνσταντίνου, «θέλουμε να βοηθήσουμε όσους και όσες επιθυμούν να διαπιστώσουν στην πράξη, χωρίς θεωρίες αλλά άμεσα, ότι ο άδειος και σιωπηλός νους που ασκείται στην ακινησία του καθιστικού διαλογισμού, στην κίνηση των πολεμικών τεχνών, και στη ροή της καθημερινής ζωής μπορεί να αποτελέσει το κλειδί που θα ανοίξει νέους, πιο ουσιώδεις ορίζοντες. Εκεί, το πνεύμα, η ψυχή και το σώμα θα μπορούν να συνυπάρξουν σε αρμονία, τόσο μεταξύ τους όσο και με τον κόσμο, χωρίς να προσθέτουν ή να αφαιρούν τίποτα· απλώς βιώνοντας την ολότητα”.