ΤΑΕΚΒΟΝΤΟ

ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΤΑΕΚΒΟΝΤΟ, ZEN CENTER, ΑΘΗΝΑ

Το Τaekwon-Do είναι η πιο δημοφιλής κορεάτικη πολεμική τέχνη και το εθνικό άθλημα της Κορέας. Αποτελεί μια από τις πιο διαδεδομένες πολεμικές τέχνες παγκοσμίως, ενώ το 2000 το αγωνιστικό κομμάτι της μάχης έγινε επίσημο ολυμπιακό αγώνισμα.

Στα κορεάτικα “Tae” σημαίνει «τεχνική ποδιών», “Kwon” σημαίνει «τεχνική χεριών» και “Do” σημαίνει «Δρόμος».

Ο ορισμός

Το Taekwon-Do είναι μια εκδοχή άοπλης μάχης σχεδιασμένη για τους σκοπούς της αυτοάμυνας. Ωστόσο, είναι κάτι πολύ περισσότερο από αυτό.

Είναι η επιστημονική χρήση του σώματος στη μέθοδο της αυτοάμυνας, ενός σώματος που, μέσα από την έντονη σωματική και πνευματική εξάσκηση, έχει φτάσει στο απόλυτο των δυνατοτήτων του.

Είναι μια πολεμική τέχνη που δεν μπορεί να συγκριθεί με καμία άλλη στο επίπεδο της δύναμης και της τεχνικής. Παρότι είναι πολεμική τέχνη, η πειθαρχία, η τεχνική και η πνευματική της εξάσκηση είναι το κονίαμα για την οικοδόμηση μιας ισχυρής αίσθησης δικαιοσύνης, σθένους, ταπεινότητας και αποφασιστικότητας.

Είναι αυτή η διανοητική κατάσταση που διαχωρίζει τον πραγματικό ασκητή από το άτομο που δημιουργεί μόνο εντυπώσεις.

Το Taekwon-Do διαμορφώνει επίσης έναν τρόπο σκέψης και ζωής, ενσταλλάζει εντός του ατόμου ένα πνεύμα αυστηρής αυτοεπιβολής και πειθαρχίας, καθώς και ένα ιδανικό για τη θωράκιση του χαρακτήρα, προικίζοντάς τον με ένα ευγενικό ήθος.

Σύμφωνα με την κατά λέξη μετάφραση, «Tae» σημαίνει αναπήδηση ή πέταγμα, κλωτσιά ή χτύπημα με το πόδι. Το «Kwon» δηλώνει τη γροθιά —κυρίως το χτύπημα ή την πρόκληση ζημιάς με το χέρι ή τη γροθιά. Το «Do» δηλώνει τον τρόπο ή τη μέθοδο —τον σωστό τρόπο, όπως αυτός δημιουργήθηκε από τους αγίους και τους σοφούς του παρελθόντος. Εξετάζοντας συνολικά τον όρο, το «Taekwon-Do» δηλώνει την πνευματική εξάσκηση και τις τεχνικές άοπλης μάχης για λόγους αυτοάμυνας και άθλησης, τεχνικές που συμπεριλαμβάνουν τις γροθιές, τα χτυπήματα με τα πόδια, τα μπλοκ και τις διαφυγές με γυμνά χέρια και πόδια, και έχουν σκοπό την ταχεία καταστροφή του κινούμενου αντιπάλου ή των κινούμενων αντιπάλων.

Το Taekwon-Do επιτρέπει στον αδύναμο να αποκτήσει ένα άριστο όπλο μαζί με την αυτοπεποίθηση που είναι απαραίτητη για την υπεράσπιση του εαυτού του καθώς και για τη νίκη εναντίον του αντιπάλου.

Φυσικά, εάν δεν εφαρμοστεί σωστά, το Taekwon-Do μπορεί να αποτελέσει ένα θανάσιμο όπλο. Ως εκ τούτου, η πνευματική εξάσκηση πρέπει πάντα να τονίζεται ώστε να απομακρύνεται το ενδεχόμενο της οποιαδήποτε κατάχρησης από τους μαθητευόμενους.

Η συνεχής εκπαίδευση είναι απαραίτητη για να διατηρηθεί κανείς σε άριστη φόρμα και φυσική κατάσταση. Στην εκπαίδευση, χρησιμοποιούνται αρμονικά όλοι οι μύες του ανθρώπινου σώματος.

Με τη σωστή χρήση των μυών του σώματός του, το άτομο μπορεί να ελέγξει και να αξιοποιήσει όλη τη διαθέσιμη ενέργεια που παράγεται από κάθε μυϊκή συστολή. Στη συνέχεια, πρέπει να μεταβιβάσει την εν λόγω δύναμη στον στόχο, ιδίως εκεί όπου εντοπίζονται τα πιο ευάλωτα ή ζωτικά σημεία του αντιπάλου και όταν ο αντίπαλος βρίσκεται σε κίνηση.

Οι ώρες που αφιερώνονται στην εκπαίδευση δεν θα πρέπει να θεωρούνται χαμένες. Διότι είναι βέβαιο ότι η ανταμοιβή του μαθητευόμενου θα είναι πλούσια και θα έρθει με τη μορφή γρήγορων αντιδράσεων και θανάσιμων χτυπημάτων εναντίον του εχθρού, κάτι που μπορεί να του σώσει τη ζωή, αν και όταν προκύψει ένας τέτοιος κίνδυνος.Ακόμα και όταν η ενασχόληση με το Taekwon-Do γίνεται για τους σκοπούς της σωματικής εξάσκησης και μόνο, η απόλαυση που έχει κάποιος από αυτό μπορεί να δικαιολογήσει τον χρόνο που επενδύει. Ως σωματική άσκηση, είναι εξίσου κατάλληλο για τους νέους και τους ηλικιωμένους, τους άντρες και τις γυναίκες.

Ιστορικά στοιχεία

Το Taekwon-Do πρωτοεμφανίστηκε με διαφορετικές ονομασίες στην Κορέα, περίπου τον 6ο αιώνα π. Χ. Η τεχνική του ΤaeKwon-Do αναπτύχτηκε αρχικά από Βουδιστές μοναχούς και χρησιμοποιήθηκε για αυτοάμυνα εναντίον ληστών και άγριων ζώων· αργότερα χρησιμοποιήθηκε για στρατιωτικούς σκοπούς από τα κράτη της περιοχής.

Η επίσημη ονομασία του Taekwon-Do δόθηκε το 1955 από τον Δάσκαλο Choi Hong Hi. Το 1965 εμφανίζεται στην Ευρώπη από τον Δάσκαλο Kwon Jae Hwa και το 1969 αρχίζει να διδάσκεται στην Ελλάδα από τον μαθητή του, τον Δάσκαλο Σταμάτη Κάσση.

Ο εκφυλισμός των πολεμικών τεχνών

Στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς , οι πολεμικές τέχνες της Ανατολής εμφανίζονται σε πολλές περιπτώσεις να επιδιώκουν σκοπούς εντελώς «έξω» από την αρχική τους φιλοσοφία, ενώ συχνά διδάσκονται (αν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τη λέξη αυτή) από άτομα που στοχεύουν στην εμπορική εκμετάλλευση, συμβάλλοντας έτσι στην κακή φήμη που έχει δημιουργηθεί γύρω από το αντικείμενο. Σε αυτή την κακή φήμη συντελεί και η κινηματογραφική αναπαράσταση των πολεμικών τεχνών, καθώς οι χοντροκομμένες ταινίες του είδους κάνουν κάθε σοβαρά σκεπτόμενο άτομο να απορρίπτει αυτές τις πολεμικές τέχνες στο σύνολό τους και να τις ταυτίζει απλά και μόνο με τη βίαιη συμπεριφορά. Ολα αυτά συντελούν σε μια εκφυλιστική παρουσίαση των πολεμικών τεχνών της Ανατολής και δημιουργούν μια εικόνα που δεν αντικατοπτρίζει την πραγματική τους ταυτότητα. Παράλληλα, ωστόσο, παρατηρεί κανείς και αρκετά αξιόλογα εγχειρήματα αφοσιωμένα στη σωστή διδασκαλία και τη διάδοση των πολεμικών τεχνών της Ανατολής.

Σε ποιους απευθύνεται το Taekwon-Do

Η διδασκαλία του Taekwon-Do ως σωματική και ψυχική άσκηση απευθύνεται σε άτομα κάθε ηλικίας. Δεν χρειάζεται προηγούμενη εμπειρία σε άλλα αθλήματα ούτε ιδιαίτερες σωματικές ικανότητες για να ασχοληθεί κάποιος με το Taekwon-Do. Αρχίζοντας από το μηδέν, ακόμη και ένα εντελώς αγύμναστο άτομο βελτιώνεται σταδιακά με τη συνεχή προσπάθεια και άσκηση.

Η μονή προϋπόθεση για να ασκηθεί κάποιος στο Taekwon-Do είναι να ιεραρχήσει σωστά τους στόχους του και να συμπεριλάβει μέσα σε αυτούς (μαζί με την οικονομική ευμάρεια και την οικογένεια) έναν ακόμα στόχο (ίσως τον σπουδαιότερο) που είναι η βελτίωση της ψυχικής και σωματικής του υγείας. Η καθημερινή κούραση και η έλλειψη χρόνου δεν θα πρέπει να θεωρούνται αρνητικοί παράγοντες για την άσκηση στο Taekwon-Do· αντιθέτως, μέσα από την άσκηση, η κούραση εκτονώνεται και εξαφανίζεται, ο χρόνος ξανακερδίζεται και η ποιότητας ζωής βελτιώνεται.

Στόχοι του Taekwon-Do

Το Taekwon-Do είναι μια παλιά κορεάτικη πολεμική τέχνη που αναπτύσσει την πνευματική και σωματική ισορροπία, βελτιώνει τον τρόπο αναπνοής, αυξάνει τον αυτοέλεγχο των κινήσεων, των συναισθημάτων και της σκέψης και μειώνει τον χρόνο αντίδρασης, ενώ η διαρκής αυτοπαρατήρηση την οποία καλλιεργεί και εξασκεί βοηθά στη βελτίωση του χαρακτήρα. Η αυτοπεποίθηση και η σιγουριά που αποκτιούνται μέσα από την πολυετή άσκηση έχουν ως αποτέλεσμα την αυτοσυγκράτηση και τη γαλήνη.

Το Taekwon-Do είναι μια τέλεια ψυχοσωματική άσκηση. Και παρότι δεν μπορεί να αλλάξει τα γεγονότα, εκείνο που σίγουρα μπορεί να αλλάξει είναι η στάση του ασκουμένου απέναντί τους. Αυτή η αλλαγή στάσης λειτουργεί καταλυτικά και αποτοξινώνει τον οργανισμό από τα δηλητήρια του άγχους, της σκληρότητας και του φόβου, από μια οικολογική καταστροφή η οποία συμβαίνει στο δικό μας μικρο επίπεδο και μπορεί να σταματήσει, αν κάποιος πάρει τις σωστές αποφάσεις. Με αυτή την κατανόηση, απελευθερωμένοι από τους προσωπικούς μας ρυπαντές, μπορούμε να λειτουργήσουμε συμπαντικά.

Πλεονεκτήματα του Taekwon-Do στην ψυχολογία του παιδιού

Το παιδί μαθαίνει πώς να χειρίζεται και να εξωτερικεύει το άγχος, τον θυμό του και άλλα αρνητικά συναισθήματα, διοχετεύοντας την ενέργειά του με έναν υγιή τρόπο – ενέργεια η οποία θα μπορούσε υπό άλλες συνθήκες να το οδηγήσει σε επικίνδυνες ατραπούς (π.χ. στην παραβατική συμπεριφορά, την επιθετικότητα ή τη βία).

Επίσης, βελτιώνει τις συναισθηματικές του ικανότητες, την πειθαρχία, την υπακοή, το θάρρος, την εμπιστοσύνη και τον σεβασμό, ενώ επίσης αυξάνει την αυτοπεποίθησή του. Το παιδί μαθαίνει να συγκρατεί την ψυχραιμία του και να έχει αυτοέλεγχο, καθώς επίσης να συμβαδίζει με τους κανόνες της ομάδας και του κοινωνικού συνόλου.

Τα παραπάνω είναι βασικά στοιχεία για την ορθή συμπεριφορά, τη σωστή κοινωνικοποίηση του παιδιού και την ομαλή ένταξή του σε κοινωνικά σύνολα όπως είναι το σχολείο, η οικογένεια, η παρέα του, μια αθλητική ομάδα κλπ.

Επιπλέον, αυξάνει τα επίπεδα συγκέντρωσης, την αντίληψη και την κρίση του παιδιού, ενώ οξύνει την ικανότητα επίλυσης προβλημάτων και την επικοινωνιακή του δεινότητα (λεκτική ή μη λεκτική). Μέσω του Taekwon-Do, το παιδί λαμβάνει ερεθίσματα τα οποία καλείται να αποκωδικοποιήσει με τον δικό του μοναδικό τρόπο και να αναλάβει δράση σύμφωνα με τη δική του κρίση. Γενικότερα, εξασκεί και βελτιώνει τις διανοητικές και γνωστικές του ικανότητες.

Περαιτέρω, το Taekwon-Do είναι μια ψυχαγωγική, ευχάριστη και παραγωγική δραστηριότητα για τα παιδιά, τα οποία χαρακτηρίζονται από μια έμφυτη τάση για κίνηση και δημιουργική έκφραση. Τα παιδιά έρχονται σε επαφή με τον εαυτό τους, γνωρίζουν τις αδυναμίες τους, τα όριά τους αλλά και τις δυνατότητες και ικανότητές τους – αναπτύσσουν δηλαδή αυτογνωσία.

Επεξήγηση των Αρχών

Είναι περιττό να αναφέρει κανείς ότι η επιτυχία ή η αποτυχία της διδασκαλίας του Taekwon-Do εξαρτάται σημαντικά από τον βαθμό στον οποίο τηρούνται και εφαρμόζονται οι αρχές του, αρχές που θα πρέπει να χρησιμεύουν ως οδηγός για όλους τους σοβαρούς μαθητευόμενους.

ΕΥΓΕΝΕΙΑ (Ye Ui)

Μπορεί να πει κανείς ότι η ευγένεια είναι ο άγραφος κανόνας που έχει οριστεί από τους αρχαίους διδασκάλους της φιλοσοφίας ως ένα μέσο διαφωτισμού του ανθρώπινου όντος και διατήρησης μιας κοινωνίας σε αρμονία. Θα μπορούσαμε ακόμα να πούμε ότι πρόκειται για την θεμελιακή απαίτηση που αναζητείται σε οποιονδήποτε θνητό.

Οι μαθητευόμενοι του Taekwon-Do θα πρέπει να προσπαθήσουν να εξασκηθούν στα παρακάτω στοιχεία ευγένειας προκειμένου να αναπτύξουν τον ευγενή χαρακτήρα τους και να εξασκηθούν στην τέχνη με τον δέοντα τρόπο. Θα πρέπει να:

  1. Καλλιεργήσουν ένα πνεύμα αμοιβαίων παραχωρήσεων
  2. Αισθάνονται ντροπή για τα προσωπικά τους ελαττώματα και να παραβλέπουν εκείνα των άλλων
  3. Επιδεικνύουν ευγενική συμπεριφορά προς τους άλλους
  4. Ενθαρρύνουν την απόδοση δικαιοσύνης και να προωθούν τον ανθρωπισμό
  5. Διακρίνουν τον δασκάλο από τον μαθητή, τον προϊστάμενο από τον υφιστάμενο, τον πρεσβύτερο από τον νεότερο
  6. Τηρούν μια συμπεριφορά που θα είναι σύμφωνη με την εθιμοτυπία
  7. Σέβονται τα υπάρχοντα των άλλων
  8. Χειρίζονται τις καταστάσεις με εντιμότητα και ειλικρίνεια
  9. Αποφεύγουν να προσφέρουν ή να αποδέχονται δώρα όταν υπάρχουν αμφιβολίες για τα κίνητρα της πράξης

ΑΚΕΡΑΙΟΤΗΤΑ (Yom Chi)

Στο Taekwon-Do, στη λέξη ακεραιότητα δίνεται ένας πιο χαλαρός ορισμός από εκείνον που συνήθως δίνεται στα λεξικά. Θα πρέπει να είναι κανείς σε θέση να διακρίνει το σωστό και το λάθος και, στην περίπτωση που έχει σφάλει, θα πρέπει να έχει την ευσυνειδησία να αισθανθεί ενοχή. Ακολουθούν κάποια παραδείγματα περιπτώσεων όπου η ακεραιότητα απουσιάζει:

  1. Ο δάσκαλος που δίνει μια λάθος εικόνα για τον εαυτό του και την τέχνη του, και προτείνει ακατάλληλες τεχνικές στους μαθητές του λόγω έλλειψης γνώσεων ή αδιαφορίας.
  2. Ο μαθητευόμενος που δίνει μια λάθος εικόνα για τον εαυτό του, «στερεώνοντας» τα υλικά θραύσης πριν από τις επιδείξεις.
  3. Ο δάσκαλος που συγκαλύπτει τις κακές τεχνικές με πολυτελείς αίθουσες προπόνησης και ψευδείς κολακείες προς τους μαθητές του.
  4. Ο μαθητής ο οποίος ζητά την απόδοση βαθμού από τον εκπαιδευτή, ή εκείνος που επιχειρεί να εξαγοράσει αυτόν τον βαθμό.
  5. Ο μαθητής που θέλει να αποκτήσει έναν βαθμό για να θρέψει το εγώ του ή να ενισχύσει τα αισθήματα υπεροχής του.
  6. Ο δάσκαλος που διδάσκει και προωθεί την τέχνη του για υλιστικά κέρδη.
  7. Ο μαθητής του οποίου οι ενέργειες δεν συμφωνούν με τα λεγόμενά του.
  8. Ο μαθητής που αισθάνεται ντροπή να ζητήσει τη γνώμη των νεότερων από αυτόν.

ΕΠΙΜΟΝΗ (In Nae)

Μια παλιά παροιμία της Ανατολής λέει, «Η υπομονή οδηγεί στην αρετή ή την αξία; Μπορεί κανείς να ζήσει γαλήνια εάν δείξει υπομονή 100 φορές». Η ευτυχία και η ευημερία είναι πιο πιθανό να έρθουν σε εκείνον που έχει δείξει υπομονή. Για να επιτύχει κάποιος κάτι, είτε πρόκειται για έναν υψηλότερο βαθμό είτε για την τελειοποίηση μιας τεχνικής, πρέπει να θέσει τον στόχο του, και στη συνέχεια να επιμείνει σε αυτόν.

Ο Robert Bruce διδάχτηκε την επιμονή από την ακούραστη προσπάθεια μιας ταπεινής αράχνης. Πήρε την επιμονή και το πείσμα της αράχνης ως παράδειγμα και κατάφερε τελικά να οδηγήσει τη Σκωτία στην ελευθερία στις αρχές του δέκατου τέταρτου αιώνα. Ένα από τα πιο σημαντικά μυστικά για να μπορέσει να γίνει κανείς καθοδηγητής στο Taekwon-Do είναι να μάθει να ξεπερνάει κάθε δυσκολία μέσα από την επιμονή.

Ο Κομφούκιος είπε κάποτε: «αυτός που είναι ανυπόμονος στα ασήμαντα θέματα σπάνια επιτυγχάνει στα σημαντικά».

ΑΥΤΟΕΛΕΓΧΟΣ (Guk Gi)

Η αρχή αυτή είναι εξαιρετικά σημαντική εντός και εκτός του do jang, είτε πρόκειται για τη συμπεριφορά στο πλαίσιο ενός φιλικού αγώνα είτε για προσωπικές υποθέσεις. Η απώλεια του αυτοελέγχου σε έναν αγώνα μπορεί να αποδειχθεί καταστροφική τόσο για τον μαθητευόμενο όσο και για τον αντίπαλό του. Η αδυναμία τού να ζει κανείς και να λειτουργεί μέσα στο πλαίσιο των δυνατοτήτων του αποτελεί επίσης σημάδι έλλειψης αυτοελέγχου.

Σύμφωνα με τον Lao-Tzu, «η σωστή ερμηνεία της έννοιας του ισχυρότερου είναι ότι πρόκειται για το άτομο εκείνο που κερδίζει έναντι του εαυτού του, όχι έναντι κάποιου άλλου».

ΑΔΑΜΑΣΤΟ ΠΝΕΥΜΑ (Baekjul Boolgool)

«Εδώ κείτονται οι 300 που έπραξαν το καθήκον τους», μια απλή επιτάφια επιγραφή για μια από τις σπουδαιότερες πράξεις θάρρους στην ιστορία της ανθρωπότητας.

Παρά το γεγονός ότι είχαν να αντιμετωπίσουν τις ανώτερες δυνάμεις του Ξέρξη, ο Λεωνίδας και οι 300 Σπαρτιάτες της μάχης των Θερμοπυλών έδειξαν στον κόσμο την έννοια του αδάμαστου πνεύματος, το οποίοεμφανίζεται όταν ένα θαρραλέο πρόσωπο μάχεται για τις αρχές του ενάντια στις πιθανότητες.

Ένας σοβαρός μαθητευόμενος του Taekwon-Do συμπεριφέρεται ανά πάσα στιγμή με σεμνότητα και ειλικρίνεια. Αν βρεθεί μπροστά στην αδικία, θα την αντιμετωπίσει χωρίς φόβο ή δισταγμό, με αδάμαστο πνεύμα, ανεξάρτητα απότη δύναμη ή το πλήθος των αντιπάλων.

Ο Κομφούκιος είχε πει: «Είναι πράξη δειλίας να μην εναντιώνεται κανείς στην αδικία». Όπως έχει αποδειχθεί ιστορικά, εκείνοι οι οποίοι έχουν επιδιώξει τα όνειρά τους με ειλικρίνεια, συνεχή προσπάθεια και αδάμαστο πνεύμα ποτέ δεν απέτυχαν στους στόχους τους.

Ο ρόλος του Δασκάλου

Στις πολεμικές τέχνες ο ρόλος του Δάσκαλου είναι καθοριστικός. Η σωστή σωματική άσκηση, η σωστή αναπνοή και τοποθέτηση στον χώρο μπορούν να αποκαλύψουν τις τεράστιες κρυμμένες δυνάμεις του ατόμου (ιδιαίτερα στους νέους, αυτές οι δυνάμεις είναι τόσο ισχυρές που μερικές φορές νομίζεις ότι καταργούν ακόμα και τον ίδιο τον νόμο της βαρύτητας)– . Θα πρέπει λοιπόν να εξισορροπούνται με τη σεμνότητα, την ταπεινότητα και την αυτοσυγκράτηση, αρετές που διαμορφώνονται με τη σωστή διδασκαλία, καθοδήγηση, αλλά και με το παράδειγμα που δίνουν οι πράξεις του ίδιου του Δασκάλου.

Ετσι, ο νέος που ασκείται στο Taekwon-Do κάτω από την επίβλεψη ενός χαρισματικού Δασκάλου δεν μπορεί παρά να είναι ευθύς, ήρεμος, ευγενικός και ευαίσθητος και να μεταφέρει αυτά τα μηνύματα στον τρόπο ζωής του, βοηθώντας και τους φίλους του να ξεφύγουν από τα αδιέξοδα που δημιουργεί η εποχή μας. Ο αυτοέλεγχος, η πνευματική διαύγεια και η σιγουριά που αποκτά κάθε σοβαρός ασκούμενος στο Taekwon-Do είναι η καλύτερη αυτοάμυνα στα προβλήματα του σημερινού ανθρώπου.

Ο Δάσκαλος – Κωνσταντίνος Σγουμπόπουλος

Ο Κωνσταντίνος Σγουμπόπουλος άρχισε να ασχολείται με το Tae Kwon Do το 1986 με Δάσκαλο τον Σταμάτη Κάσση· παρέμεινε μαζί του μέχρι το 2001, αποκτώντας 3 Dan και διδάσκοντας στη Σχολή του.

Κατόπιν, συνέχισε στην Αθλητική Ομοσπονδία Tae Kwon Do Ελλάδος (δίνοντας ξανά εξετάσεις), η οποία εκπροσωπεί τη Διεθνή Ομοσπονδία Tae Kwon Do. Μέχρι σήμερα κατέχει 7 Dan.

Είναι International Tae Kwon Do Instructor από το 2008. Έχει λάβει μέρος σε Πανελλήνια Πρωταθλήματα και έχει κατακτήσει πέντε φορές θέση στην πρώτη τριάδα. Επίσης, έχει λάβει μέρος σε Πανευρωπαϊκά Πρωταθλήματα και έχει κατακτήσει δεκαπέντε φορές θέση στην πρώτη τριάδα, ενώ έχει και μια τρίτη θέση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 2012.

Εξασκείται επίσης στην πρακτική του Zazen από το 2001, της Satyananda Yoga (από το 2003) και του Iaido (από το 2008), στο οποίο κατέχει τον βαθμό 3 Dan.

 

O Δάσκαλος – Μπάμπης Καλογερόπουλος

Διδάχτηκε Tae Kwon Do από τον Δάσκαλο Σταμάτη Κάσση. Δραστηριοποιήθηκε στον πρωταθλητισμό από το 1981 εως και το 1991, επιτυγχάνοντας διακρίσεις στις πρώτες θέσεις σε όλα τα Πανελλήνια και Διασυλλογικά Πρωταθλήματα που έλαβε μέρος. Συμμετείχε στην Εθνική Ομάδα Ανδρών με διεθνείς διακρίσεις. Διετέλεσε Υπέυθυνος Προγράμματος του Γενικού Επιτελείου Στρατού στις Ειδικές Δυνάμεις Καταδρομών (Σχολή Αλεξιπτωτιστών)_από το 1983 εώς και το 1986. Δίδαξε στον “Αθηναικό Σύλλογο” από το 1982 εως και το 1992. Το 1993 ίδρυσε τον “Αττικό Γυμναστικό Σύλλογο Tae Kwon Do ο οποίος από τον Ιούνιο του 2007 έχει έδρα στη Νέα Μάκρη.