ΖEN CENTER ΚΕΡΑΜΕΙΚΟΣ

To Zen Temple θα είναι ένα νεόδμητο κτίριο στον Κεραμεικό, ειδικά μελετημένο για την άσκηση της φιλοσοφίας του Soto Zen, της Γιόγκα και των Πολεμικών Τεχνών.

Θα περιλαμβάνει έναν χώρο διαλογισμού, (Zendo), για 38 ασκούμενους. Έναν χώρο για τις Πολεμικές Τέχνες & την Γιόγκα (Dōjō) 183 τ.μ., με δυνατότητα διαίρεσης της αίθουσας. Θα περιλαμβάνει επίσης ένα φυτεμένο δώμα με βραχόκηπο, χώρους φιλοξενίας για τους δασκάλους και τους ασκούμενους στον 2ο και στον 3ο όροφο, κουζίνα για τα sesshin (εντατικό διαλογισμό) και ένα σημείο πώλησης σχετικό με τις δραστηριότητες του κέντρου.

Με τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό του Zen Temple γίνεται μια επανερμηνεία της παραδοσιακής και σύγχρονης ιαπωνικής αρχιτεκτονικής. Σε αυτήν τη μεγάλη παράδοση υπάρχουν πολύ σημαντικά παραδείγματα αρχιτεκτονικής, στα οποία εκφράζεται χωρικά και βιωματικά η φιλοσοφία του Ζεν. Σε αυτά τα παραδείγματα ο χώρος βοηθά τον επισκέπτη να καλλιεργήσει την επίγνωση του και να συνειδητοποιήσει ότι η σχέση του με το κόσμο δεν είναι αποκομμένη.

Για παράδειγμα, ο διάσημος βραχόκηπος Ryōan-ji στο μοναστήρι Shokokuji του Κιότο, έχει μια παρεμφερή χωρική επεξεργασία και συμβάλει απτά στην παραπάνω πρόθεση. Οι 15 βράχοι του δεν είναι ποτέ ταυτόχρονα ορατοί. Το οπτικό πεδίο του επισκέπτη και ο τρόπος τοποθέτησής τους επιτρέπει τη θέαση 14 βράχων κάθε φορά, από οποιαδήποτε γωνία και αν σταθεί. Πάντα απουσιάζει ένας. Στο βουδισμό, ο αριθμός 15 συμβολίζει την πληρότητα ή την ολότητα. Η μερική θέαση των βράχων υπονοεί ότι με την περιορισμένη αντιληπτική ικανότητα του νου μας δεν είναι δυνατόν να έχουμε μια πλήρη εμπειρία αυτού που βλέπουμε. Με την απόκρυψη ενός  βράχου κάθε φορά, δίνεται η αίσθηση μιας κρυμμένης ενότητας, η οποία διαπερνά την πολυπλοκότητα των φαινομένων.

Το κέλυφος του κτιρίου θα είναι κατασκευασμένο από εμφανές μπετόν, επεξεργασμένο με τέτοιο τρόπο, ώστε να γίνεται αναφορά στην σύγχρονη ιαπωνική αρχιτεκτονική των σημαντικών αρχιτεκτόνων, Tadao Ando, Arata Isozaki, Kiyonori Kikutake, Kisho Kurokawa, Takamitsu Azuma, Yoshinobu Ashihara, Toyo Ito και άλλων.

Στους εσωτερικούς χώρους θα κυριαρχεί το ξύλο. Οι ξύλινες κατασκευές, μέσα από την απλότητά τους θα έχουν αναφορές στις γιαπωνέζικες ξυλοδεσιές. Η  δημιουργική ανασύνθεση αυτής της πολύτιμης γνώσης είναι εμφανής στο πωλητήριο και στην υποδοχή.

Όπως στη γιαπωνέζικη ζωγραφική με την τεχνική της ξεβαμμένης μελάνης εγκλωβίζεται το άμεσο και το αυθόρμητο της στιγμής, έτσι και στο πωλητήριο γίνεται προσπάθεια, μέσω της κατασκευής, να εγκλωβιστεί-αναδειχθεί η ιδιαίτερη ποιότητα των προϊόντων. Τα ξύλινα πηχάκια θα εκτείνονται περισσότερο από το απαραίτητο, δημιουργώντας αυτή την αίσθηση της ξεβαμμένης μελάνης στον τρισδιάστατο χώρο.

Ο ειδικός σχεδιασμός των φωτιστικών σωμάτων σε κάποια σημεία, θα είναι αναπόσπαστο μέρος της σύνθεσης και θα εντάσσεται λειτουργικά και αισθητικά στο αρχιτεκτονικό σύνολο.

Η αρχική μελέτη για το κτίριο έχει γίνει από το αρχιτεκτονικό γραφείο ISV και στη συνέχεια αναδιαμορφώθηκαν όλοι οι εσωτερικοί χώροι από το εργαστήρι αρχιτεκτονικής και design YOLKSTUDIO. Στην οριστική μελέτη το κέλυφος του κτιρίου κρατήθηκε σε μεγάλο βαθμό ίδιο, και με σεβασμό στο πνεύμα της γιαπωνέζικης απλότητας, η οποία υπήρχε στην αρχική μελέτη, σχεδιάστηκαν όλοι οι κύριοι και βοηθητικοί χώροι του Zen Temple.