Zεν

Το Zεν είναι γνωστό ως «σχολή διαλογισμού» του Βουδισμού και αποτελεί ίσως την πιο σημαντική επανάσταση της ανθρώπινης συνείδησης. Είναι η καρδιά κάθε αληθινής και ζωντανής πνευματικής παράδοσης. Ο μεγάλος δάσκαλος Dogen Zenji που εξέφρασε και καθιέρωσε τη σοφία και την ευσπλαχνία του Ζεν κατά τον 13ο αιώνα στην Ιαπωνία, έλεγε ότι «Το να μελετάς τον Δρόμο του Βούδα, είναι το να μελετάς τον εαυτό σου, το να μελετάς τον εαυτό σου σημαίνει το να ξεχνάς τον εαυτό σου και το να ξεχνάς τον εαυτό σου σε οδηγεί στο να φωτίζεσαι από τα χιλιάδες πράγματα». Η φώτιση είναι η αναγνώριση της ενότητας του εαυτού μας με το σύμπαν. Βλέπουμε χωρίς τον εγωιστικό μας εαυτό, χωρίς δυαδικότητα.

Zazen ονομάζεται ο καθιστικός διαλογισμός ο οποίος είναι η καρδιά της Ζεν πρακτικής. Ουσιαστικά, Ζazen ονομάζουμε τη μελέτη του εαυτού. Η λέξη Ζazen, είναι ένας ιαπωνικός όρος που  προκύπτει από τις λέξεις Za –που σημαίνει κάθομαι- και Zen –που σημαίνει διαλογίζομαι και συγκεντρώνομαι. Κατά βάση, το Ζazen στοχεύει στην επαναφορά του μυαλού στην αρχική του κατάσταση που είναι αγνή και Καθαρή και έχει τη δυνατότητα να βλέπει τον κόσμο όπως πραγματικά είναι. Σημαντική στην πρακτική του Ζazen είναι η σιωπή και κυρίως η φώτιση που προκύπτει από αυτή τη σιωπή.

Κατά τη διάρκεια της φώτισης, ο Βούδας “κάθισε” στη συγκεκριμένη θέση και η πρακτική του Zεν επιστρέφει στην ίδια καθιστική θέση ξανά και ξανά εδώ και 2.500 χρόνια, από γενιά σε γενιά απαράλλακτα. Η πρακτική αυτή έχει ταξιδέψει και επιβιώσει από την Ινδία στην Κίνα και στην Ιαπωνία και από εκεί σε όλα τα μήκη και πλάτη της Ασίας για να φθάσει στη Δύση κατά τον 20ο αιώνα. Η παρακολούθηση της πρακτικής αυτής φαίνεται εξαιρετικά εύκολη, αλλά όπως και τόσα άλλα, απαιτεί αφοσίωση για να φθάσει κάποιος στο βάθος της και να ανακαλύψει τη δύναμή της.

«Εδώ και τώρα», η έννοια κλειδί. Έξω από το εδώ και το τώρα, δεν υπάρχει τίποτα άλλο, παρά μόνο αυτή η στιγμή. Αυτό το τώρα είναι η πραγματικότητα. Οι περισσότεροι από εμάς έχουν την τάση να σκέφτονται με αγωνία το παρελθόν ή το μέλλον, αντί να συγκεντρώνουν ολοκληρωτικά την προσοχή τους στις πράξεις, τα λόγια και τις σκέψεις της στιγμής. Αρμόζει να είναι κανείς παρών με την απόλυτη έννοια της λέξης σε κάθε του κίνηση: να συγκεντρώνεσαι εδώ και τώρα, αυτό είναι το μάθημα του Ζεν. Αυτό σου διδάσκει το Ζazen ή αλλιώς “σικαντάζα” που σημαίνει «κάθομαι απλώς», δηλαδή «χωρίς δικαιολογία, χωρίς σκοπό μήτε ιδιοτέλεια» (μουσοτόκου).

Μαθαίνουμε να ελευθερωνόμαστε από τις προσκολλήσεις και αυξάνουμε την εσωτερική μας ενέργεια χωρίς να τη σπαταλάμε έτσι ώστε να τη διοχετεύουμε ευεργετικά για την ψυχική και σωματική μας υγεία. Βαθμιαία, αναπτύσσεται η συμπόνια, η δύναμη του να δίνεις.

Ο σύγχρονος άνθρωπος έχει συνηθίσει να διαχωρίζει το σώμα, την αναπνοή και το μυαλό, αλλά στο Ζazen όλα τούτα λειτουργούν ως μία αλήθεια, μία πραγματικότητα. Το πρώτο στοιχείο που προσέχουμε είναι η θέση του σώματος, αφού το ίδιο το σώμα έχει τον δικό του τρόπο επικοινωνίας και προς τον έξω κόσμο αλλά και προς τον εσωτερικό μας κόσμο. Η στάση του σώματος συνδέεται άμεσα με το τι συμβαίνει στο μυαλό και την αναπνοή μας. Η πιο αποτελεσματική θέση του σώματος που θέλει κάποιος να επιτύχει στην πρακτική του Ζazen είναι η σταθερή, συμμετρική στάση του Βούδα, όπου η ένταση και η χαλάρωση θα είναι ίσες.

Στο Zen Center ασκούμαστε στην πρακτική του Ζazen που είναι ευεργετική για όλους τους ανθρώπους, ανεξαρτήτως φύλου, εθνικότητας, θρησκείας και κοινωνικής τάξης. Στο Ζεν ούτε προσθέτεις ούτε αφαιρείς, απλώς βιώνεις την ολότητα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΑΚΤΙΚΗ

EIHEI DOGEN “Fukanzazengi

“The Practice”, από το βιβλίο
της  CHARLOTTE JOKO BECK “Everyday Zen: Love and Work”

Η ΑΣΚΗΣΗ ΤΟΥ ΖΑΖΕΝ

 

 

ΚΕΙΜΕΝΑ ΣΤΟ ΙΝΤΕΡΝΕΤ

 1. Thich Naht Hanh: The Miracle of Mindfulness http://terebess.hu/zen/mesterek/Thich Nhat Hanh – The Miracle of Mindfulness.pdf
 2. Sekkei Harada Roshi: The Key to Zen http://www.lionsroar.com/the-key-to-zen/
 3. Erich Fromm, D. T. Suzuki, Richard De Martino, Zen Buddhism and Psychoanalysis, https://issuu.com/kanyeanthoong/docs/zen_buddhism_and_psychoanalysis_by_
 4. Shunryu Suzuki: Zen-Mind-Beginners-Mind https://holybooks-lichtenbergpress.netdna-ssl.com/wp-content/uploads/Zen-Mind-Beginners-Mind-by-Shunryu-Suzuki.pdf

ΒΙΒΛΙΑ ΣΤΑ ΑΓΓΛΙΚΑ

(Για βιβλία στα αγγλικά θα ενημερωθείτε με προεπισκόπηση “Look inside” στο Amazon.

 1. Thich Nhat Hanh :
  1. “The Heart of the Buddha’s Teaching”
  2. “Being Peace”
  3. “Present Moment”
  4. “The Heart of Understanding”
  5. “Peace is every step”
 2. Suzuki Roshi : “Zen mind,Beginners mind”
 3. Joko Beck :
  1. “Everyday Zen”
  2. “Nothing Special:Living Zen”
 4. Reb Anderson: “Being Upright”
 5. Philip Kapleau : “ The three Pillars of Zen”
 6. John Daido Loori : “The Zen of Creativity” , “The art of just sitting”
 7. Katsuki Sekida: ‘’Zen Training, Methods & Philosophy’’
 8. Taisen Deshimaru: ‘’The Zen Way to the Martial Arts’

 

ΒΙΒΛΙΑ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

 1. Νταμαπάντα ( εκδόσεις Καστανιώτης)
 2. Σουζούκι : “ Ζεν Νους, ο Νους του Αρχαρίου” (εκδόσεις ΙΑΝΟΣ)
 3. Τάισεν Ντεσίμαρου: “ Η άσκηση Ζεν”
 4. Ευγένιος Χέριγκελ, ‘’Το Ζεν και η Τέχνη της Τοξοβολίας’’ (μετάφραση)
 5. Tajuan Soho, ‘’Ζεν και η Τέχνη του Ξίφους’’ (μετάφραση)
 6. Σομπογκένζο (εκδόσεις Ντάρμα)
 7. John Daido Loori : Η τέχνη της δημιουργικής απραξίας (εκδόσεις Κέδρος)