ZEN

Η ZEN είναι γνωστή ως «σχολή διαλογισμού» του Βουδισμού και αποτελεί την πιο σημαντική επανάσταση της ανθρώπινης συνείδησης. Είναι η καρδιά κάθε αληθινής και ζωντανής θρησκευτικής παράδοσης. Ο μεγάλος δάσκαλος Dogen Zenji που εξέφρασε και καθιέρωσε τη σοφία και την ευσπλαχνία του Βούδα κατά τον 13ο αιώνα στην Ιαπωνία, έλεγε ότι «Το να μελετάς τον Δρόμο του Βούδα, είναι το να μελετάς τον εαυτό σου, το να μελετάς τον εαυτό σου σημαίνει το να ξεχνάς τον εαυτό σου και το να ξεχνάς τον εαυτό σου σε οδηγεί στο να διαφωτίζεσαι σε δεκάδες χιλιάδες άλλα πράγματα». Αυτός ο διαφωτισμός βοηθά στην αναγνώριση της ενότητας του εαυτού μας με το σύμπαν.

Zazen ονομάζεται ο τύπος του στοχασμού και της αυτοσυγκέντρωσης, με μια λέξη, του διαλογισμού στην καρδιά της ZEN πρακτικής. Ουσιαστικά, zazen ονομάζουμε τη μελέτη του εαυτού. Η λέξη Ζazen, ένας ιαπωνικός όρος που εκλατινίστηκε προκύπτει από τις λέξεις Za –που σημαίνει κάθομαι- και Zen –που σημαίνει διαλογίζομαι και συγκεντρώνομαι. Κατά βάση, η zazen στοχεύει στην επαναφορά του μυαλού στην αρχική του κατάσταση που είναι αγνή και καθαρή και έχει τη δυνατότητα να βλέπει τον κόσμο όπως πραγματικά είναι. Σημαντική στην πρακτική της zazen είναι η σιωπή και κυρίως ο διαφωτισμός που προκύπτει από αυτή τη σιωπή.

Κατά τη διάρκεια της δικής του διαφώτισης, ο Βούδας ήταν καθισμένος στη συγκεκριμένη θέση και η πρακτική της ZEN επιστρέφει στην ίδια καθιστική θέση ξανά και ξανά εδώ και 2.500 χρόνια, από γενιά σε γενιά απαράλλακτα. Η φιλοσοφία αυτή έχει ταξιδέψει και επιβιώσει από την Ινδία στην Κίνα και στην Ιαπωνία και από εκεί σε όλα τα μήκη και πλάτη της Ασίας για να φθάσει στη Δύση κατά τον 20ο αιώνα. Η παρακολούθηση της πρακτικής αυτής φαίνεται εξαιρετικά εύκολη, αλλά όπως και τόσα άλλα, απαιτεί δέσμευση και αφοσίωση για να φθάσει κάποιος στο βάθος της και να ανακαλύψει τη δύναμή της.

«Εδώ και τώρα», η έννοια κλειδί. Το σημαντικό είναι το παρόν. Οι περισσότεροι από εμάς έχουν την τάση να σκέφτονται με αγωνία το παρελθόν ή το μέλλον, αντί να συγκεντρώνουν ολοκληρωτικά την προσοχή τους στις πράξεις, τα λόγια και τις σκέψεις της στιγμής. Αρμόζει να είναι κανείς παρών με την απόλυτη έννοια της λέξης σε κάθε του κίνηση: να συγκεντρώνεσαι εδώ και τώρα, αυτό είναι το μάθημα της ΖΕΝ. Εξίσου σημαντικό είναι και το να «κάθομαι απλώς» (σικαντάζα), «χωρίς δικαιολογία, χωρίς σκοπό μήτε ιδιοτέλεια» (μουσοτόκου).

Μαθαίνουμε να ελευθερωνόμαστε από τις προσκολλήσεις και αυξάνουμε την εσωτερική μας ενέργεια χωρίς να τη σπαταλάμε έτσι ώστε να τη διοχετεύουμε ευεργετικά για την ψυχική και σωματική μας υγεία. Βαθμιαία, αναπτύσσεται η συμπόνια, η δύναμη του να δίνεις.

Ο δυτικός άνθρωπος έχει συνηθίσει να διαχωρίζει το σώμα, την αναπνοή και το μυαλό, αλλά στη zazen όλα τούτα λειτουργούν ως μία αλήθεια, μία πραγματικότητα. Το πρώτο στοιχείο που προσέχουμε είναι η θέση του σώματος, αφού το ίδιο το σώμα έχει τον δικό του τρόπο επικοινωνίας και προς τον έξω κόσμο αλλά και προς τον εσωτερικό του κόσμο. Η τοποθέτηση του σώματός μας συνδέεται άμεσα με το τι συμβαίνει στο μυαλό μας και την αναπνοή μας. Η πιο αποτελεσματική θέση του σώματος που θέλει κάποιος να επιτύχει στην πρακτική της zazen είναι η σταθερή, συμμετρική στάση του Βούδα, όπου η ένταση και η χαλάρωση θα είναι ίσες.

Στο Zen Center επικεντρωνόμαστε στην πρακτική της zazen που είναι ευεργετική για όλους τους ανθρώπους, ανεξαρτήτως φύλου, εθνικότητας, θρησκείας και κοινωνικής τάξης. Στη ΖΕΝ ούτε προσθέτεις ούτε αφαιρείς, απλώς βιώνεις την ολότητα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΑΚΤΙΚΗ

Η ΑΣΚΗΣΗ ΤΟΥ ΖΑΖΕΝ

EIHEI DOGEN “Fukanzazengi

“The Practice”, από το βιβλίο «Everyday Zen: Love and Work»
by CHARLOTTE JOKO BECK “Everyday Zen: Love and Work”

Οι Τριάντα Στίχοι του Βασουμπάντου

Εάν ενδιαφέρεστε να διαβάσετε περισσότερα σας προτείνουμε τα παρακάτω :

ΚΕΙΜΕΝΑ ΣΤΟ ΙΝΤΕΡΝΕΤ

 1. Bikkhu Bodhi : The Eightfold Path http://www.buddhanet.net/pdf_file/noble8path6.pdf
 2. Damapada: http://www.buddhanet.net/pdf/damapada.pdf
 3. Majjhima Nikaya (talks by the Buddha) http://www.accesstoinsight.org/tipitaka/mn/
 4. Debate of King Milinda http://www.buddhanet.net/pdf_file/milinda.pdf
 5. Thich Naht Hanh: The Miracle of Mindfulness http://terebess.hu/zen/mesterek/Thich Nhat Hanh – The Miracle of Mindfulness.pdf
 6. Sekkei Harada Roshi: The Key to Zen http://www.lionsroar.com/the-key-to-zen/

 

 

ΒΙΒΛΙΑ ΣΤΑ ΑΓΓΛΙΚΑ

(Για βιβλία στα αγγλικά θα ενημερωθείτε με προεπισκόπηση “Look inside” στο Amazon.

 1. Thich Nhat Hanh :
  1. “The Heart of the Buddha’s Teaching”
  2. “Being Peace”
  3. “Present Moment”
  4. “The Heart of Understanding”
  5. “Peace is every step”
 2. Suzuki Roshi : “Zen mind,Beginners mind”
 3. Joko Beck :
  1. “Everyday Zen”
  2. “Nothing Special:Living Zen”
 4. Reb Anderson: “Being Upright”
 5. Dalai Lama :“Healing Anger”
 6. Pema Chodron: “ When things fall apart”
 7. Puddingcombe: “Make some Headspace” (a simple, ‘ Hands on’ book on meditation)
 8. Jeff Bridges and Bernie Glassman: “ The Dude and the Zen Master”
 9. Philip Kapleau : “ The three Pillars of Zen”
 10. John Daido Loori : “The Zen of Creativity”
 11. Katsuki Sekida ‘’Zen Training, Methods & Philosophy’’,
 12. Taisen Deshimaru, ‘’The Zen Way to the Martial Arts’

 

ΒΙΒΛΙΑ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

 1. Δαλάι Λάμα : “ Η Τέχνη της Ευτυχίας”
 2. Νταμαπάντα ( Καστανιώτης)
 3. Ραχούλα : “Τι δίδαξε ο Βούδας”
 4. Σουζούκι : “ Ζεν Νους, ο Νους του Αρχαρίου” (ΙΑΝΟΣ)
 5. Νίκος Δήμου : “ Ο Έλληνας Βούδας”
 6. Τάισεν Ντεσίμαρου: “ Η άσκηση Ζεν”
 7. Eckart Tolle : “ Η Δύναμη του Τώρα”
 8. Ευγένιος Χέριγκελ, ‘’Το Ζεν και η Τέχνη της Τοξοβολίας’’ (μετάφραση)
 9. Tajuan Soho, ‘’Ζεν και η Τέχνη του Ξίφους’’ (μετάφραση)

(Εκτενέστατη βιβλιογραφία για Ελληνικές εκδόσεις ( πολλές μπορείτε να βρείτε στη βιβλιοθήκη του δήμου Αθηνών)

http://www.translatum.gr/afaton/orama/bibliog.htm